„За нас е важно на първо място прогресивното облагане на доходите, защото неравенствата в България достигат убийствени размери. За нас е важна и ролята на държавата, която трябва да бъде засилена, включително в икономиката, както и по отношение на много функции, които днес са предадени на частния бизнес – те трябва да се върнат на държавата”, каза председателят на БСП Михаил Миков в ефира на Bulgaria on air, предаде председателят на партията.

Миков припомни, че „сегашното дясно правителство е отнело онези 10% отстъпка от данъка на най-бедните работещи в Европа – става въпрос за 408 лв. годишно – която предишното правителство с мандат на БСП им предостави“. Според червения лидер при правителството на Пламен Орешарски били размразени „всички социални плащания, замразени от финансовия министър Дянков в правителството „Борисов 1”.

Михаил Миков посочи „демографската катастрофа за ясен индикатор за социално-икономическото развитие на България".

Дясната политика е с особен принос в демографския проблем. Само по време на кабинета „Орешарски” се забеляза някакъв обратен тренд, а през 2015 г. достигнахме нивото на раждаемост от 1945 г., когато мъжете са били на война”, обясни Миков.

По думите му тази година ситуацията е още по-зле, защото за първите два месеца за били родени 1 500 деца по-малко. 

Михаил Миков припомни, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са поставили пред президента искането за провеждане на КСНС по демографския въпрос и той е приел.

„Важно е за България и всички политически партии да се очертае размерът на катастрофата и спешно да се предприемат мерки”.

Михаил Миков не скри, че все още доверието към БСП не е стигнало до фаза, в която от ляво да разчитат на по-голяма подкрепа.

„Очевидно има съмнение в нашата автентичност и мерките, които предлагаме и затова трябва да бъдем още по-настойчиви и упорити”.

Според него обаче сегашната дясна политика на правителството ще убеди хората, че алтернативата на статуквото е не нови лица, а нови политики – политики, които изразяват интересите на голямата част от българските граждани, а не на играчи, които стоят около правителството.