Бившият временен председател на СДС Борис Марков и шефът на строителната фирма "Агромах" Методи Бачев влязоха в остър сблъсък в студиото на бТВ, като Бачев нарече Марков "цървул".

Миналия петък благоевградската компания "Агромах", която строи част от автомагистрала "Струма", и притежаваната от нея "Пътища Пловдив" влязоха в новините, след като от прокуратурата обявиха, че срещу тях е започнало разследване за източване на ДДС чрез свързани фирми, от което бюджетът е бил ощетен с 14 млн. лева. От офиса на Сотир Цацаров обявиха, че служителка на фирмата е била заловена да изнася в сак €1 млн., а при претърсвания в Лом са открити и иззети златни накити за 500 000 лева.

ПРОКУРАТУРАТА УДАРИ ДВЕ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ

Но два дни преди това Борис Марков публикува статус във фейсбук, в който написа, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и "Агромах" чрез дружеството си "Агромах Холидей" и фирмите "Инфраструктурна компания" и "Индустриални инвестиции" участват в обща финансова схема за ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на КТБ. Марков твърди, че финансовата схема е осъществена под контрола на председателя на управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров. Марков съобщи, че е дал сигнал и на прокуратурата.

Акцията на прокуратурата от петък няма нищо общо със сигнала на Марков.

Днес пред бТВ Марков даде подробности за твърдените от него незаконни действия, свързани с "Агромах" и АПИ. Ето каква е според него схемата:

"Агромах" получава кредити от КТБ, строи пътища и има вземане от АПИ. След като КТБ фалира, кредитите на фирмата стават изискуеми и нейните сметки са запорирани. Всички средства, които постъпят в нейните сметки, трябва да отидат във Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Но месеци след фалита на КТБ се регистрира фирма "Индустриални инвестиции", която започва да сключва цесии. Не след дълго "Агромах" прехвърля вземането си от АПИ към "Индустриални инвестиции". Целта е тези пари да не постъпват във фонда.

"Индустриални инвестиции" прехвърля това вземане на друга фирма, свързана с "Агромах" - "Агромах Холидей", която не осъществява никаква дейност от 2011 г., когато е регистрирана. Тя декларира това вземане пред АПИ и ведомството превежда над 3,8 млн. по сметката ѝ. В момента фирмата е в процедура по ликвидация, а парите са в "Агромах".

"Всичко е направено по закон", казва шефът на "Индустриални инвестиции" Веселин Бушев, който се включи в студиото.

Проверка в списъка на декларираните цесии, които обявиха синдиците, потвърждава това. Както "Индустриални инвестиции", така и "Агромах Холидей" са регистрирали прехвърляния и придобиване на вземания за по няколко милиона лева.

В ефира на бТВ се включи управителят на "Агромах" Методи Бачев, който веднага нападна Борис Марков, като започна да се интересува какъв е неговият интерес в разгласяването на случая.

"Да забранят цесиите тогава и да върнем комунизма, за да направим удовлствието на г-н Марков. Ние сме изцяло публична компания с активи за 300 милиона и можем да покажем абсолютно за всичко банкови документи. Той за какво се бори, за една поръчка за 200 милиона за тол таксите или изпълнява поръчка на негови приятели, с които се е виждал последните дни и е взел едни парички", запита Бачев.

Марков обясни, че се е опитал да разгласи тази информация чрез журналисти, но му казали, че "Агромах" е "фирма-касичка" и по-добре да не се занимава с нея.

"Това момче ще ме разплаче, той не е стигнал до журналисти, за да им разкрие корупционна схема... Плащаме си всички задължения към държавата. Ако някой покаже документ, че дължим на държавата 14 млн. лв., ще му дадем половината от тях.

Тези 1 млн. евро са в касата, никой не се е опитал да ги изнася със сак", каза Бачев, според който парите били за командировки на служители.

Борис Марков възрази, че такава сума изглежда доста съмнителна за командировки, което съвсем ядоса Бачев и той започна да го обижда:

"Ела при нас, ще те назначиме за тракторист, да видиш как се изкарват честно пари. Ама какво лице бе, ти си такъв цървул. Златото не е собственост на "Агромах", а на некаква ломска фирма, "Агромах" не работи със злато, работи с бетони, асфалти, инертни материали.

На този господин, дето е при вас му кажете да дойде да почне работа, щото явно няма откъде да изкарва парички. Ще му дам хубава заплата, да се успокои, защото като го гледам, е гладен. Е това е."

Марков каза, че ще съди Бачев, а от АПИ са изпратили писмо, в което заявяват, че ще съдят Марков, защото изнесената от него информация била "лъжовна, в търсене на сензация" и уронвала репутацията на агенцията.