"Един човек, който въобще не познава отношенията между мен и премиера дава коментар. Той търси някаква известност, търси да вкара някакъв клин в тандема Борисов-Цветанов".

Това обяви пред Нова тв зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Коментарът му беше по повод  твърденията на лидера на ДСБ Радан Кънев, че има война между него и премиера Бойко Борисов. Според Цветанов това е "пълна интрига".

Той каза още, че Борисов му е дал безгранични права при създаването на партията, защото към онзи момент той е бил кмет на София и по закон му е било забранено да бъде лидер. За това двамата решили Цветанов да се занимава с партийното строителство, а Борисов да си изпълнява кметските ангажименти.

"Как си представяте, че една структура се изгражда и тя е на този или на онзи. Хората са възприели този тандем, че е успешен и за това ние разширяваме влиянието си", каза Цветанов.

Според него референдумът, иницииран от екипа на Слави Трифонов, трябва да се проведе преди президентските избори. Цветанов изтъкна, че той ще даде отговор на въпроса трябва ли да се въведе задължително гласуване.

"Над 600 000 са се подписали, трябва да се отнасяме с уважение и респект към тази гражданска инициатива. За задължително гласуване винаги сме били "за". Парлментарната група на ГЕРБ гласува "за". С провеждането на референдум ще можем да чуем избирателите".

Така Цветанов коментира думите на Борисов, че той самият е против задължителното гласуване.

БОРИСОВ: ИЗКОННО СЪМ ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ

Цветанов каза още, че електронното гласуване трябва да бъде въведено тогава, когато неговото провеждане е достатъчно надеждно от гледна точка на техническите параметри.

ЦВЕТАНОВ ОТРЕЧЕ ДА САБОТИРА БЪЧВАРОВА ЗА НОВИТЕ ЛИЧНИ КАРТИ

Зам.-шефът на ГЕРБ, който от скоро е и шеф на вътрешната комисия, коментира и проблема с битовата престъпност. Според него има трудности в законодателството и затова от ГЕРБ предлагат при рецидив законът да е по-строг, дори когато става дума за по-леки престъпления.

ГЕРБ ЩЕ БОРИ ДРЕБНИТЕ КРАЖБИ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН СЪД

"Нашата идея е при такива рецидиви да бъдем по-строги. Да има ефективни наказания. В момента има населени места, в които няма полицаи. По-кратки срокове за разследване, по-голяма ефективност. Има случаи за лице, извършило N на брой престтъпления, но няма внесен обвинителен акт", каза Цветанов.

Той припомни, че полицейските патрули са в ограничен състав.

Цветанов каза още, че делата, които са се водили срещу него потвърждават това, което каза следовател Бойко Атанасов - че прокуратурата е работила по нареждане на Делян Пеевски.

БОЙКО АТАНАСОВ: ПЕЕВСКИ ПОСОЧВА ЦВЕТАНОВ С ПРЪСТ И ВЕДНАГА ИДВА СЛЕДСТВИЕ СРЕЩУ НЕГО

"Единственото, което съм искал, е бързото приключване на тези дела. Мога да благодаря на прокуратурата, че приключиха с обвинителен акт. Знаех, че това беше политическа репресия, организирана от Сергей Станишев. Защо не задавате тези въпроси на Сергей Станишев? Главният прокурор тогава беше подведен. Вече имаме активно гражданско общество. Това, което се случи 2013 г. няма да се случи. Винаги могат да останат подобни съмнения, затова правим тази съдебна реформа, разделение на ВСС, за да могат прокурорите да избират прокурори, съдии избират съдии", каза още Цветанов.