Тази коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС не е новина. Ние видяхме това обединение да се случва в решителни моменти, свързани със съдебната реформа. Аз наричам това коалиция "Цацаров". В нея участва и г-н Пеевски със своите медии.

Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов пред БНТ по повод предстоящата днес първа по рода си среща на високо равнище с цел премахване на мониторинга на ЕК спрямо България по правосъдие и вътрешен ред. Тя е организирана в Брюксел от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, а гости са главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев.

По думите му, тази коалиция има за цел да се обяви срещу мониторинга не защото въпросът е в него, а въпросът е дали България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи на властта.

"И те се опитват днес да проведат едно ПР-събитие, което да замъгли факта, че България и Румъния все повече се разделят в рамките на този мониторинг, а от друга страна, че България така и не може да произведе така необходимата воля и фокус за дълбоки реформи в правосъдието", каза още Иванов.

Той определи, че северните ни съседи още отпреди 10-15 г. са се заели с реформи, които дават плодове, а ние сме се заели с "буфосинхронизъм и с имитации, които също дават плодове. Но отровни."

"Тази коалиция не е подчинена на политическа логика, тя е подчинена на властова логика, т.е. това е онзи модел, по който България се управлява отвъд политическата логика на база на корупционни модели, на база на отказа от реформи - затова наричам тази коалиция "Цацаров" - човекът, който има персонална отговорност за това, че България в момента се разделя от Румъния.

В три поредни доклада през неговия мандат се казва, че резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма. Това е техният проблем. Отвън някой казва, че тези доклади имат огромно доверие у българските граждани и те знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес. Защото това е най-силната политическа гаранция, че в България ще се случват реформи. Изследванията показват над 80% доверие в мониторинга. Нито една от институциите или партиите, които ще участват в тази среща, няма такова доверие в България. Мисля, че това говори само по себе си", допълни още Христо Иванов.

Той каза, че непрекъснато се отклонява вниманието от най-трудния за признаване факт - че реформа в най-деликатната ѝ част - прокуратурата, няма. И затова ние се опитваме да отхвърлим маниторинга, без да сме си свършили работата.

На напомняне, че Емил Радев от ГЕРБ е заявил, че гражданите на България и Румъния са дискриминирани от механизма за сътрудничество и проверка, Иванов отговори: 

Българските и румънските граждани са подложени на дискриминация от собствената си политическа класа.... Специално българската продължава да го доказва почти 10 г. - десет години! - след присъединяването ни към ЕС, че ние не можем да постигнем минимален стандарт на законност, на върховенство на закона.