Преди ден "Булгартабак" изненадващо обяви, че компанията се оттегля от пазара на цигари в Близкия изток. Холдингът отправи директни обвинения към вестник "Капитал" за злонамерена кампания водена срещу дружеството, която е влошила пазарните му позиции.

"БУЛГАРТАБАК" СПИРА ИЗНОСА ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК. ЗАПЛАШВА ДА СЪКРАТИ 400 ДУШИ

За коментар по тази тема потърсихме Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Ето разговора ни с него:

 

- Г-н Безлов, как си обяснявате информацията, че "Булгартабак" спира износа си за Близкия изток?

-  Мога само да предполагам каква е причината. Самото обяснение, че "Капитал" им е виновен, е несериозно за такава голяма компания и ресурсите, с които тя разполага, да наеме хора и да напише някакъв смислен пиар.

Моето обяснение е, то се вижда от отчета им за миналата година, че има сериозен спад на продажбите им. Според мен големият проблем е обвинението, което турските служби отправят към "Булгартабак". Вероятно оттеглянето им от този пазар е в резултат на мерки за закриване на каналите, по които пристигат цигари от кюрдските райони. Вероятно това е довело до спад на продажбите. Като цяло би трябвало да има проблем с продажбите заради войната в Сирия и заради Ислямска държава. Въобще регионът стана много сложен и непредвидим.

Както виждате от отчетите им износът за Близкия изток е ключов за "Булгартабак". Тази трудна ситуация с Турция, Сирия и Ирак очевидно ги кара да се откажат от този пазар.

Има и хипотези дали така "Булгартабак" не се опитват да намалят и репутационния риск и възможността срещу тях да има съдебни дела, примерно в Турция.

 

- Превантивен ход, така ли?

- Да, но това са догадки. Ние нямаме твърди данни, а интерпретации от чужди медии, има някаква статистика от полицейски залавяния в Турция, имаме данни от проучванията на празните опаковки, които се правят от големите мултинационални компании. От там правим извода, че продажбите на цигари без бандероли през 2015 година са спаднали много рязко в Турция. Тези проучвания са идентични с тези, които се правят и в България. Като цяло неофициалният пазар, сивият пазар на цигари там се е свил наполовина. Най-драстичен е спадът обаче при марките, които се свързват с "Булгартабак".

 

- Цените на акциите на "Булгартабак" на борсата веднага паднаха.

- Да това е очаквано, макар че  в България борсата не е чак толкова важен индикатор за това какво се случва.

 

- Възможно ли е това странно прессъобщение на "Булгартабак" да е предвестник на нова промяна в собствеността на компанията?

- Това можем само да гадаем. Логиката на съобщението не е ясна. Възможни са всякакви хипотези - продаване, препродаване. Всичко в рамките на спекулациите.

 

- Турският вестник "Стар" написа наскоро, че "пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата с български цигари".

- Има доста такива материали в турската преса. Знаете там специалните отношения Русия - Турция и специалната позиция в кюрдската част на Сирия, специалните отношения между Анкара и иракските кюрди. Въобще това е геополитика със страшно много детайли. Знае се, че по-голямата част от нелегалните цигари влизат в Турция от иракски Кюрдистан и същевременно се знае, че там правителството на Ердоган има силни позиции и добри отношения с местните кюрди за разлика от кюрдите в Сирия и самата Турция. 

 

- От "Булгартабак" директно твърдят, че заради злонамерени атаки на кръга "Капитал" сега ще бъдат съкратени 400 души, че в хазната ще влязат по-малко пари и че с 80% ще свият количествата български тютюни, които изкупуват. Възможно ли е един вестник да причини толкова много злини?

- За мен е странно. Първо изтича приватизационната клауза, която задължава "Булгартабак" да изкупува български тютюни в определени количества. Това задължение отпада, а изкупуването като цяло бе проблем за компанията. Това не мисля, че е аргумент. Второто е, че няма как точно да повлияете през българска медия с много специфична аудитория върху Турция и целия Близък изток. Това ми се струва много трудно за доказване и от моя гледна точка е абсолютно невярно твърдение.