Лобистката поправка в Закона за автомобилните превози, с която отново се разрешава на шофьори да возят от името на превозвач, но за собствена сметка, бе одобрена от парламентарните комисии по транспорт и по бюджет и финанси. 

Промяната, която връща стария ред, който е в изгода на собствениците на големите такси компании, бе предложена от депутати от ГЕРБ. Така те на практика бламираха текст, който парламентът гласува миналата есен. Тогава по предложение на техни колеги също от ГЕРБ - Цветомир Михов и Иван Вълков, парламентът с голямо надпартийно мнозинство гласува текст, който изискваше таксиметровите дружества да назначат шофьорите си на трудови договори или тези шофьори, които искат да са самостоятелни да се регистрират като самостоятелни превозвачи.

Това щеше да прекрати хаоса в бранша, заради който клиентите не знаят кой ги вози в жълтите коли, а държавата не събира почти никакви данъци и осигуровки от шофьорите. Тази промяна обаче никак не се хареса на таксиметровите компании, които продават автомобили на лизинг на шофьорите и им събират такси за стикери и диспечерска служба. Беше организирана мощна лобистка кампания за връщане на стария ред и ... явно успяват.

Днешното заседание на двете комисии премина в неспиращи скандали и крясъци между депутатите и представителите на таксиметровия бранш, които бяха поканени. Депутатите от ГЕРБ Цветомир Михов и Станислав Иванов се изпокараха помежду си.

"Това, че обикаляте по кулоарите и казвате кой как да гласува, не означава, че ще го правите и в комисия", обърна се Михов към секретаря на собствената си парламентарна група.

След размяна на остри реплики помежду им се наложи да бъде обявена почивка от 10 минути за успокояване на страстите.

По време на заседанието се разбра, че софийска фирма, с чиито стикери са облепени 900 автомобила, има само 4 шофьори на трудов договор.

Депутатите въведоха "алтернативен данък“ за таксиметровите превозвачи. Той ще бъде събиран от общините, а размерът му ще е между 400 и 1000 лв. за всеки таксиметров автомобил.