Рано или късно всичко, което сме гледали по филмите, се случва. Пример - маратонките от "Завръщане в бъдещето", чиито връзки се затягат сами.

През 2011 г. Nike направи серия от 1510 чифта Nike Mag - реплики на спортните обувки на Марти Макфлай от "Завръщане в бъдещето 2" (1989 г.), като те бяха продадени на онлайн аукциони и постъпилите от тях $4,7 млн. бяха дарени на благотворителната фондация на актьора Майкъл Джей Фокс за изследвания на болестта Паркинсон. 

Но сега компанията пуска и за широката публика спортни обувки, които използват самозатягащата се технология и разбира се, светят.

Обувките Nike HyperAdapt 1.0 имат моторизирана система в подметката, която усеща кога стъпват в тях и затяга връзките им. Отстрани има и два бутона - за затягане и разхлабване. Засега контролът става ръчно, но плановете са в бъдеще обувките да могат и сами да контролират затягането на връзките в зависимост от дейността на носещия ги.

Маратонките излизат на пазара през лятото. Но за да ги купите, трябва да сте абонат на мобилното приложение Nike+. Все още не са обявени данни за цената им.