Групата за проследяване на дезинформация в европейските медии East StratCom Task Force бе създадена миналата година към Европейската комисия в Брюксел. Екипът изготвя седмичен бюлетин с най-показателните случаи на разпространение на фалшиви новини. В последния бюлетин East StratCom Task Force синтезира рецептите на антиевропейската дезинформация днес:

Рецепта № 1: Вземете парченце истина и добавете лъжица въображение

Този вид дезинформация се гради върху съществуващи факти, но след това ги изкривява, преиначава и свързва с измислени сюжети, за да получи накрая напълно фалшива история.

Това е основният дезинформационен тренд в последната седмица, през която предизвикателствата пред Европейския съюз да се справи с бежанската криза се изопачават и се предават по крайно некоректен начин.

КАК СЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ВОЙНА. ХИБРИДНА ВОЙНА

Така през седмицата много хора в Европа прочетоха, че „бежанската криза е дирижирана от САЩ/ЕС/Израел“ или пък че цялата мигрантска криза е част от по-голям план за разрушаване на европейската култура и унищожаване на европейското население.

Пример 1: Острието на прокремълската журналистика и водещ в руския Первий канал Дмитрий Кисельов всяка неделя коментира за зрителите актуалните събития. Последния път им обясни, че „притокът на бежанци към Германия е планиран от САЩ, чиято цел е да променят манталитета на германците и да ги превърнат в либерали и космополити“.

Ето запис от шоуто - конкретното обвинение е след 47-а минута:

Пример 2: Приятелски настроен към политиката на Кремъл чешки сайт информира читателите си, че свинското месо ще бъде забранено за продажба в ресторантите в Германия, щяло да бъде изключено от менюто на ученическите столове, за да се угоди на бежанците. Публикацията се позовава на Deutsche Welle, но линкът води към друг сайт с подобна насоченост. Новината не е вярна и няколко пъти вече е била опровергавана в специализирани сайтове за проверка на факти.

Пример 3: Няколко чешки сайта съобщиха, че Германия ще затвори границите си и това ще наводни Чехия с бежанци. Други издания съобщиха, че страните от Вишеградската четворка ще трябва да напуснат Европейския съюз, за да се спасят от разрушението в резултат на дирижираната бежанска вълна.

Телевизионният водещ по канала „Россия“ Владимир Соловьов обобщава: Русия е единствената държава, която може да помогне на Европа в кризата с бежанците.

 

Рецепта № 2: Оставете истината във фризера

Този вид дезинформация избира някоя актуална тема, но изключва истината от нея. „Модата“ тази седмица са публикациите за украинската пилотка Надя Савченко, похитена и отведена в Русия, където е в ареста и очаква присъда.

ПОМОЩ! ИНФОРМИРАТ НИ

Международното издание на „Спутник“ претопля стара дезинформация, че Савченко е пресекла границата с Русия, преоблечена като бежанка – фактите обаче са, че Савченко е отвлечена от сепаратисти в Източна Украйна. В предаването „Времето ще покаже“ на Пьотър Толстой гостуват журналисти, които обвиняват Савченко за убийството на двама руски журналисти (такова е и обвинението на прокуратурата – б.р.), но даните сочат, че тя е била похитена преди журналистите да бъдат убити.

В отблъскваща публикация руският таблоид „Комсомолска правда“ твърди, че Савченко възнамерявала да продаде органите на пленници, въпреки че никога не е имало данни за нещо подобно.

Рецепта № 3: Нямате факти? Просто ги измислете!

Този тип дезинформация просто измисля истории. Единствената цел е да се експлоатират предразсъдъците на различните народи. Така грузинското издание „Асавал-Дасавали“ твърди, че „Европа легализира педофилията и я обявява за норма; Европа скоро ще настоява и Грузия да защити правата на педофилите“.

Разбира се, че педофилията е незаконна във всяка страна от Европейския съюз. Въпреки това подобна дезинформационна атака се повтаря отново и отново през няколко месеца.