Най-близкият и най-доверен човек на папата ще освети тази сутрин в 10 часа църквата "Успение Богородично" в София. Държавният секретар (титлата е равностойна на премиер - б.р.) на Ватикана Пиетро Паролин е на посещение у нас по покана на министър-председателя Бойко Борисов и на Католическата църква в България. За католиците у нас е чест, че височайшият пратеник идва в София през свещенната година, посветена на милосърдието.

НАЙ-ДОВЕРЕНИЯТ ЧОВЕК НА ПАПАТА ИДВА В СОФИЯ

"Успение Богородично" бе обновена през последните години след основен ремонт. Храмът е главният молитвен дом на католиците с източен обряд у нас. Намира се в двора на Апостолическата католическа екзархия. Тържествената литургия ще бъде отслужена от епископ Христо Пройков, апостолически екзарх на католиците в България.

Църквата "Успение Богородично".

Църквата е построена през 1924 година с дарения на вярващите. Лични средства са дали и папите Бенедикт XV и Пий XI. Именно в този храм преди 14 години папа Йоан-Павел II, вече светец, се срещна с представители на духовенството и на българските католици.

Следобед кардинал Паролин ще посети монашеската обител на сестрите евхаристинки, както и църквата "Йоан XXIII". Тя е кръстена на "българския" папа, също вече светец. Както е известно той е бил 10 години апостолически нунций у нас като архиепископ Анджело Ронкали, преди да стане папа. Именно Йоан XXIII купува терена, върху който днес се издигат църквата и манастирът на евхаристинките, през 30-те години на миналия век по време на посланическата си мисия. 

През февруари 2014 г. папа Франциск ръкоположи Пиетро Паролин за кардинал. Снимка ЕПА/БГНЕС

От 18 часа държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин ще отслужи тържествена меса в католическия храм "Свети Йосиф" в София. Така тържествено ще бъде отбелязана Цветница, която празнуват днес римокатолиците. 

В понеделник кардиналът ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Цялата църковна кариера на Пиетро Паролин е преминала в дипломатическите служби на Светия престол. Папа Фарнциск го издигна за държавен секретар още когато той бе архиепископ. В средите на римската курия Паролин е известен като най-близкият и най-доверен сътрудник на светия отец. Смята се, че папа Франциск го подготвя за свой наследник.