"Защо е тази истерия, откъде дойде импулсът на г-жа Караянчева и г-н Ненков да излязат, да се нахвърлят върху собствения си премиер. Сега те в опозиция ли са, защото аз също не съм доволен от кадровата политика на премиера", запита лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването "Панорама" на БНТ.

ВОЙНА: ГЕРБ ПОИСКА УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ ХОРА НА РАДАН КЪНЕВ И ДСБ

"Като видят почтен човек, който си разбира от работата, значи е от ДСБ, човек на Радан Кънев", обяснява с ирония политикът една от вероятните прични за искането премиерът да отстрани от постовете им хора, свързвани с ДСБ.

"ДСБ е опозиционна партия, ДСБ не излъчва хора за властта, не коментира кадровата политика, нито защитава когото и да било във властта като свой кадър", казва Кънев. "На отделни експертни позиции сме предлагали хора и те са на много високо ниво и никой не смее да ги пипне", добавя той.

Кънев определя като "махленска тема" казуса с искането за отстраняване на назначения, свързани с ДСБ.

Спорен него основната причина за "истерията" е свързана с това, че националното събрание на ДСБ е завършило с "много ясни знаци за стабилност", вместо с "крясъци".

"Ние много отдавна не си говорим и не се разбираме, въпросът защо останахме още през август 2014 г.", отговаря Кънев на въпрос на водещия Бойко Василев за конфликтите между отделните партии в Реформаторския блок.

"Реформаторският блок още от самото си създаване сочи реалните проблеми в обществото и промените, които трябва да е случат", казва той.

Кънев отбелязва като "голям успех на българската дипломация, за който трябва да благодарим на външния министър Даниел Митов и премиера Бойко Борисов" днешното споразумение на ЕС с Турция.

РЕШЕНО: ЕС ВРЪЩА МИГРАНТИ НА ТУРЦИЯ СЛЕД 20 МАРТ

Това е признаване и защита на външните граници на ЕС, но къде ще бъдат тези външни граници след някоя и друга година, като ние сме дефакто отделени от Румъния в мониторинга на съдебната система", пита Кънев.

Според него без съдебна и административна реформа има риск националната граница на Европа да минава по река Дунав?

"Парламентарната група на ГЕРБ начело с лидера ѝ Цветан Цветанов се превръща в основната пречка за реформа", казва Радан Кънев.