Партиите от класическата триада - ляво, център, дясно, трябва да имат общата грижа за съхраняване на политическия модел, на който стъпва Европа. Те не бива да допуснат този модел да бъде заразен с вируса на крайния национализъм и на други радикални идеи, които могат да поставят под съмнение и целостта на Европейския съюз. 

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в Добрич по време на предизборна среща, с което реално призова и политическите си опоненти за общ фронт срещу наддигащия се национализъм в Европа, представен у нас от "Атака" и "България без цензура". 

"Какъвто и да е резултатът от евровота, България години наред ще се управлява от коалиционни правителства", смята лидерът на движението.

"Това предполага нормалните, системни партии да възпитат в себе си нова култура на политически диалог. Не за да бъдат заличени политическите различия между тях, а за да бъде прокарана много ясна, разграничителна линия между политическата нормалност и новите, опасни, радикални, популистки течения, които заявяват претенцията да бъдат трета политическа сила в Европа", допълни той.

Коментар на тема коалиции пусна в личния си профил и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Разбирам предизборните спекулации на тема ГЕРБ-ДПС, но ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с ДПС и НЯМА да влиза. Това да отчетеш както негативите, така и позитивите на политическия си опонент, не е слабост, а добро възпитание. И искам да напомня, че на днешната дата точно ДПС, БСП и “Атака” спретнаха Костинбродската афера. След метежа, организиран от тази тройна коалиция, България се намира в най-тежкото си състояние от прехода насам", написа Борисов. 

Днес се навършва една година от гръмването на скандала в Костинброд, а резултат по делото няма.