Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова ГЕРБ, премиера Бойко Борисов и министрите да уволнят всички хора от неговата партия, които са във властта. Според него обаче управляващите не искат да направят това и дори напротив - искат ДСБ да е част от управлението.

"Да ги махат. Но Бъчварова каза, че не иска да маха Цвятко Георгиев. Това, че някой е приличен и компетентен човек и си върши работата не означава непременно, че е от ДСБ. Но при нас повечето са таквиа. Ако иска (Бойко Борисов - б.р.) да махне шефа на ТЕРЕМ, да върне дружеството на крадците, но той ще носи отговорност. Знам, че искат да сме част от това управление, но не сме", каза Кънев пред бТВ.

ВОЙНА: ГЕРБ ПОИСКА УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ КАДРИ НА РАДАН КЪНЕВ И ДСБ

Според него декларацията на ГЕРБ от преди няколко дни е демонстрация на конфликт между парламента и правителството. Кънев заяви, че дори това да е театър, той трябва да се изиграе до край - с вот на недоверие.

"На кого да се извиня? Това чак ме шокира. Има някакъв плашещ манталитет. ГЕРБ не е БКП. Като чуят критика към ГЕРБ те скачат, почват да викат, ти как смееш. Те в момента са сърдити, че получават основателна сериозна критика, докато БСП и ДПС им се подмазват. Те се ядосват, защото имат опозиция, която не могат да купят и да прилъжат, с която нямат общи икономичекси корени и интереси. И доста здрави общи възгледи за това как се управлява. След това си намират опорна точка, защото нямат политически аргументи", заяви Кънев.

Той изтъкна, че на терена на политиката ГЕРБ обикновено се принуждават на най-високо ниво, чрез премиера си, да приемат тезите на ДСБ. Пример за това според него са спрените обществени поръчки, както и идеята на ГЕРБ, БСП и ДПС да се махне европейският мониторинг.

Кънев призна за двама членове на ДСБ в изброените от ГЕРБ близо 20 души, които все още са във властта. Като такива той посочи зам. вътрешния министър Цвярко Георгиев и Добри Валачев, зам. областен управител на Габрово. Кънев заяви, че огромната част от хората не ги познава.

Все пак той призна, че шефът на ТЕРЕМ Стоил Яков, е негово предложение. Но бе категоричен, че може само да се гордее с него, защото е докарал дружеството на 3 млн. лв. печалба.

Кънев каза още, че министрите Николай Ненчев, Петър Москов и Меглена Кунева са министри на Реформаторския блок. За Божидар Лукаркси той имал по-особено мнение, тъй като неговата кандидатура не била предложена от Блока.

"На всеки министър премиерът му е гръб. Ако на някой гръб са му Кунева и Лукарски  - жална му майка", заяви Кънев.

КУНЕВА: УНИЗЕНА? НЕ СЪМ УПЪЛНОМОЩАВАЛА Г-Н КЪНЕВ

За пореден път той заяви, че ДСБ не носи отговорност за управлението и именно това е смисъла на оттеглянето на партията.

"Не предлагам хора, не водим кадрова политика, нямаме никакъв инструмент да защитаваме хора. Кадровата политика е изцяло отговорност на правителството и премиера. Нашата отговорност имаше лимит - ще стане ли съдебната реформа според юлския компромис. Като не стана, като се подиграха с подписите си ние отговорност не можем да носим", обясни Кънев.

Според него ДСБ е останала в Блока, защото когато нещо не ти харесва в политиката, то не се захвърля, а се променя. Кънев заяви, че в Изпълнителния съвет той и ДСБ имат мнозинство по всички въпроси.

"Работим много добре с хората по места. Искаме не да се руши, а да се обедини", каза Кънев.

Блокът трябвало да стане едно цяло, а не бъде сбор от пет несъществени сами по себе си партии.

"При ДСБ предизборните обещания и реалната политика са на едно място. Нямаме крак в управлението, имаме два крака в опозиция върху предизборните си обещания. Работим за това Блокът да денонсира това споразумение. Нищо не искам да накарам Кунева и Лукарски. Разглеждам Блока като единен политически субект. Избирателите не са гласували за СДС, за ДСБ, за ДБГ", каза Кънев.

Според него РБ трябва да проведе референдум или общ обединителен конгрес. И обясни, че огромната част от хората на Блока, 1/3 от общинските съветници например, не членуват в някоя от партиите и не са представлявани от Кунева, Лукарски или него самия.

"Свалянето на разговора между ГЕРБ и ДСБ на тема политически назначения е измитане на политическия терен. Има тежък полтиически спор накъде трябва да върви тази държава. Този спор се води всеки ден между мен и Борисов. Това е опит на Борисов да избяга от разговора за обществените поръчки, за съдебната реформа, за прозрачността на бюджетните разходи", каза още Кънев.