Бизнес новина №1 за последната седмица е съобщението на "Булгартабак холдинг", че от 1 април прекратява износа си за цигари за Близкия изток. Според компанията това ще доведе до съкращения на 400 от нейните служители - 8% от персонала ѝ.

"БУЛГАРТАБАК" СПИРА ИЗНОСА ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК, ЗАПЛАШВА ДА СЪКРАТИ 400 ДУШИ

Българският износ на цигари е сериозно експортно перо, като 80-90% от него се извършва от "Булгартабак холдинг". А той е от огромно значение и за самата компания - през 2014 г. около 85% от приходите ѝ са били от износ. За 2015 г. компанията не е предоставила данни за дела на експорта в общите ѝ приходи, но той вероятно е от порядъка на 80%.

При това, огромната част от износа е точно в региона на Близкия изток. Ето и една справка в данните на Националния статистически институт:

Какво се вижда от тази справка 94% от целия износ се извършва в 10 държави, като 84% от него е в три държави от Близкия изток - Обединените арабски емирства (Дубай), Иран и Сирия.

Тук може да видите и пълната справка за износа на цигари от България от 2010 г. насам:

През 2010 г. 85% от износа на цигари се извършва в Турция. От 2011 г., годината, в която "Булгартабак холдинг" беше приватизиран, Турция започва да губи позицията си на експортен пазар, като все по-големи количества отиват в Ирак. Но от 2013 г. огромната част от износа се насочва към Обединените арабски емирства и Иран. Износът за Турция и Ирак става в символични количества.

В същото време през септември м.г. турският в. "Милиет" съобщи, че една от марките на "Булгартабак" - Prestige, е най-често срещаната марка контрабандни цигари на местния пазар. Според изданието нелегалният внос ставал през кюрдските части на Ирак (б.р., от стравката на НСИ се вижда, че през 2014 г. и 2015 г. износът на цигари към Ирак е в много малки размери). 

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов наскоро прогнозира пред Клуб Z, че обвиненията за контрабанда в Турция са и причина холдингът да спре експорта си в Близкия изток.

ПРОБЛЕМЪТ СА ОБВИНЕНИЯТА В КОНТРАБАНДА

Но евентуалното спиране на износа на "Булгартабак" за регион, от който идва огромната част от приходите му, ще постави компанията пред сериозни предизвикателства да намери нови пазари, ако иска да запази обема на своите продажби.