Премиерът Бойко Борисов даде пространно тв интервю за Нова телевизия. В почти едночасовата си изява той говори по куп различни теми и декларира, че ще бъде безкомпромисен към всеки случай на корупция по висшите етажи на властта. Обясни и че утре ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ, която поиска да бъдат махнати всички представители на ДСБ във властта, включително министрите Николай Ненчев и Петър Москов. Борисов обаче категорично ги защити.

Ето текста на цялото интервю. Стенограмата е на агенция "Фокус":


Водеща: Премиерът Бойко Борисов и наш гост, добре дошли.

Бойко Борисов: Добре заварили.

Водещ: Отдавна не сте идвали, надявам се, че се чувствате добре, защото имаме много, много въпроси.
 

Бойко Борисов: Давайте.

Водещ: Ще се опитаме да обхванем по-голямата част поне теми. Първо за порциите, вие ли вече разпределяте порциите? След като видяхме, че обществените поръчки на знакови лица бяха спрени. Имаше и много аплодисменти за това, че има грижа за нашите пари, имаше и реплики: то който ги спира, значи ги е и пуснал.
 

Бойко Борисов: Над 20 хиляди обществени поръчки има миналата година в България. Знаете, след като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни предприятията, не са държавни фирмите и така работи цяла Европа. Минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях – малкият, средният и големият. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мене. Когато минат през обсъждания, когато влязат или ги коментира пресата, ако щете.

Водещ: Тази реплика за огледалото ли ви накара да действате по отношение на поръчките?
 

Бойко Борисов: Нека да кажем, че това беше капката, която ми даде ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както аз си мисля. И понеже аз съм човек, който като ми се посочи даден проблем, мога да го реша, не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено и аз го обясних многократно. И не случайно, когато се коментират обществените поръчки едни от нашите опоненти примерно не коментират отбраната, не коментират здравеопазването или други теми, където има също спрени поръчки, а се фиксират примерно в едно място, където да акцентират.
 

Водеща: Където са концентрирани обаче сериозни суми.
 

Бойко Борисов: Те навсякъде са сериозни суми, те навсякъде са сериозни суми, но просто за да не губим време. Спрях ги тогава, когато те трябваше да отидат вече в КЗК, когато трябваше да се плащат авансите и когато ги разгледах изоснови.

Водеща: Ако има съмнения, те предполагам са съмнения за корупция или някакви нарушения. Ще бъдат ли наказани държавните служители, които са сложили подписите си и са пуснали тези обществени поръчки?
 

Бойко Борисов: Разбира се.

Водещ: Защото за какво се съмнявате в случая? За какво е съмнението, за какво бяха спрени всъщност тези обществени поръчки?
 

Бойко Борисов: В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита. Защото, явно е, че щом е интересно, още веднъж ще обясня. Достатъчно е в един конкурс да зададеш 140 километра пределна скорост и с това да оскъпиш с 200 милиона проекта.

Водещ: Нарочно, за да отиде при определен…
 

Бойко Борисов: То е законно. Защото максималната скорост по магистрали е 140 километра. Като ги сложиш 140 километра, радиусът на завоя става 5 километра, разстоянието между мантинелите е около 3 декара…

Водещ: По-дълги стават.

Бойко Борисов: Не само. Виражите са по-обли, трябва да има тунели, трябва да има мостове повече.

Водещ: А смятате ли, че това се е случвало без благословия от по-високо, а на ниво държавни служители на агенцията, която сега сте щели да я закриете?

Бойко Борисов: Знам, че от най-високо не е със сигурност. Иначе няма да я справк.

Водещ: Не е от началника?
 

Бойко Борисов: Да, не е от началника. Защото ще изляза и ще обясня всичко е законно. И то е така, никой не може да го обори. Сигурно и тези, които са го пуснали, ще излязат и по този начин ще отговарят. Но крайният ефект щеше да бъде този. Сега съм убеден, че поне 150-200 милиона ще се спестят от само тази отсечка.

Водещ: За да приключим горе-долу с тази тема, бих искал да цитирам Симеон Дянков, който в нашето студио каза, че е налице според него картел и пайът се разпределя между пет-шест основни играчи в държавата, всички ги знаят кои са, това си е било винаги и толкова. Има картел при строителните поръчки, където има най-големи суми. Това смята той.
 

Бойко Борисов: За съжаление България е малка държава. За да се построи една подобна отсечка или в големите проекти, не са много фирмите, които разполагат със съответната техника. За да строиш магистрала, за да строиш мостове, за да строиш тунели, трябва действително да си много мощен с много техника, с много финанси, с много възможност да го направиш, с много работници, ако щете. Ако върнем времето, когато още Плевнелиев беше министър, тогава имахме проблем, че българските компании нямаха CV, нямаха атестация да строят. Защото просто в България не бяха строени магистрали, не бяха строени тунели от сигурно социалистическо време. Сега вече, когато се построи сигурно близо над 300 километра подобен път, останаха 5-6 компании, може 10 да са…

Водещ: Няма лошо, въпросът е да не се разбират помежду си.
 

Бойко Борисов: Така. Точно. Искам да ви обясня. Който и експерт да викнете, ще ви каже, че в началото българските компании играеха дори под цената, те играеха на загуба. Под себестойност. И затова българските магистрали са може би най-евтините в света.

Водеща: С каква цел се прави това?

Бойко Борисов: Просто за да натрупат бонус от точки след това да могат да кандидатстват. Вече когато сте правили 20-60 километра магистрала, в CV-то на фирмата излиза, че си правил толкова магистрала. В смисъл, ако си водил предаване в национална телевизия, може да кандидатстваш и в друга. Ако не си, много по-трудно стават. И те тогава работеха на загуба. Впоследствие разбраха, че правиха си дъмпинг на все по-ниски цени и накрая според мен се събраха и се разбраха, че би могло да не губят пари, а да изкарват пари. И започнаха да се разбират. Именно заради това се наложи да ги, това нито може да се докаже, нито може да се види, нито може да бъде разследвано.

Водеща: Защо да не може? Има нарочна комисия, която това работи.
 

Бойко Борисов: Именно, но какво вие бихте се разбрали примерно с колегите от БТВ? Да имате по едно време реклами, продължителността и силата на звука на рекламите да са едни и същи по двете телевизии. Сиреч да не е неизгодно и за двете телевизии и вие го правите. Това е в техния интерес и те се събират някъде и се разбират. Затова тук е политическата воля и когато някой казва, ама защо ги спря той. Защото като има такива съмнения, вместо да седна и да обяснявам на хората а, бе,видите ли как стоят нещата реално, по-добре да се спрат и да се почна отначало.

Водещ: Ако институциите в държавата и върховенството на закона работят, това ще става, без да е необходимо министър-председателят да го прави. То това е големият въпрос.
 

Бойко Борисов: Ами факт е, че КЗК, нещо, което никой не е очаквал да направи сега, обяви картел в горивата.

Водещ: Защо никой не е очаквал?

Бойко Борисов: Ами защото са били плахи през годините.
 

Водещ: Защото?

Бойко Борисов: Защото не усещат политическа воля.

Водещ: Защото?

Бойко Борисов: Ами защото не е имало такава.

Водещ: Защо е нямало?

Бойко Борисов: Не мога да кажа. Знам, че сега я има и знам, че сега всички се стараят и работят много добре.

Водещ: Контрабандата. Искам да ви попитам защо когато на тази среща в Лондон ви беше зададен въпрос за Делян Пеевски, вие започнахте да говорите за контрабанда? Това не го уточнихте.
 

Бойко Борисов: Не, не е било свързано със, то първо в тази среща в Лондон, понеже имаше доста нагласени неща и вие се спирате на един от въпросите. Най-много се говори защо съм спрял "Южен поток" и защо съм ощетил руската страна. Най-много това се говори, но тук никой не го коментира. Имаше в тази буря от гласове различни въпроси, аз се опитвах да отговоря на някои от тях.

Водещ: На мен това ми направи впечатление и затова ви попитах.

Бойко Борисов: Аз отговарях на човек, който ме питаше тогава за събраните пари и защо не се случва нещо, вече нямам спомен точно какво е било, но факт е, че аз му обяснявах, че от събраните пари от контрабанда са над 3 млрд.

Водеща: Питаха ви за корупция, за Пеевски, за огледало, вие отговорихте за контрабанда. И ние ви питаме защо се обвързва името на…

Бойко Борисов: Не, просто вие сте чули този въпрос. Те имаше такива, от пет места задаваха въпроси.

Водеща: Не, ние ви питаме защо вие обвързвате Пеевски с контрабандата?
Водещ: Такава връзка дори не правите?

Бойко Борисов: Не, аз не съм направил, вие я е обвързвате, това искам да отговаря.

Водещ: Такава връзка не правите?

Бойко Борисов: Не правя такава връзка, защото считам, че това, което се направи срещу контрабандата в България, се оценява в цяла Европа. И трябва да ви кажа, че …

Водещ: Кажете какво толкова се направи срещу контрабандата като цифри?
Бойко Борисов: Ами над 3 млрд. вече събрани повече в бюджета. От приходните агенциии.

Водещ: От колко на колко?

Бойко Борисов: Е, от колко на колко. 3 млрд. повече, отколкото беше заложено в бюджета. Мога да ви кажа, че за януари тази година бяха с 950 повече от януари миналата година, за февруари са 360 милиона повече, отколкото февруари миналата година, а за 2014-а сигурно далеч отгоре.

Водеща: А като става дума примерно за контрабанда, до вас достигала ли е информацията от турските служби, както например в турските медии излезе информация, цитирани бяха турските служби, че Пеевски и ДПС организират контрабанда на територията на Близкия изток. Даже той беше наречен император мисля, тази титла му беше сложена, на контрабандата. До вас достигала ли е такава информация по линия на служби и на чужди служби?
 

Бойко Борисов: Не само че сме коментирали такава, те прекрасно знаят турските колеги, че от България за Турция контрабанда не се прави. Затова отговарям аз. И в същото време, особено в цигарите вече контрабандата е под 8 %, което никога не е било в България.

Водещ: Тоест турските служби не са прави, това е недостоверна информация?

Бойко Борисов: Разговарял съм с тях и те прекрасно знаят, и те са го казвали, че от България за Турция контрабанда не се прави. Сега бяхме заедно с Давутоглу и говорихме много по темите.

Водеща: А какво си говорихте, една скоба и ще отидем и към темата за бежанците, какво си говорихте на онази среща с Давутоглу, на която присъства и Местан, малко преди Коледа, след която среща имаме обосновано предположение да твърдим, че падна главата на Местан.

Водещ: На 15-и беше срещата, на 17-и го изпратиха.

Водеща: Питам ви, защото Местан призова публично, питайте премиера Бойко Борисов какво всъщност си говорихме там, там е разковничето, каза той.

Бойко Борисов: Ами може би така му се иска. Първо, аз подходих с много доверие към Лютви Местан, защото той превеждаше. И темата, по която говорихме, Давутоглу така почна: бих се радвал много един ден да ви видя заедно в управлението. И аз му казах, че докато е Делян Пеевски в ДПС, няма как да ни види заедно в управлението.

Водещ: А Давутоглу кого имаше предвид под „заедно“, вас и г-н Местан ли?

Бойко Борисов: Да.

Водеща: И ДПС в случая.

Бойко Борисов: Аз им казах, че това не може да се случи. И обратното, в същото време ГЕРБ е управляващ, ДПС е опозиция. Но ние се държим толерантно с българските мюсюлмани. И нещо повече, ако всъщност ДПС има проблем с някоя от партиите, то е само с ГЕРБ. Защото само в ГЕРБ има вече десетки хиляди български мюсюлмани, които членуват.

Водеща: Г-н Борисов….

Бойко Борисов: Това са истините, всичко друго са интерпретации.

Водеща: Г-н Борисов, вие казахте Пеевски. Ама какво му е на Пеевски? По документи той е един народен представител…

Бойко Борисов: Не, нищо, какво да му е? Така или иначе в обществото се е създало едно отношение към него, което е просто като препъни-камък за всеки разговор.