Дубайската фирма TGI MIDDLE EAST FZE е собственик на дяловете от 5% и 7,22% в "Булгартабак" на Делян Пеевски и бизнесмена Едоардо Миролио, които бяха продадени миналата седмица, съобщи в. "Капитал", като се позова на бюлетина на Централния депозитар.

Пакетите са били придобити от дубайската фирма на извънборсовия пазар на 18 март, като за акциите е платено малко над 59 млн. лева. Във вторник Миролио продаде дела си на нерегулирания пазар за 26,6 млн., като междинният собственик на акциите, който не е известен, само за няколко дни е реализирал печалба от 8,5 млн. лв. от разликата в цената.

КАЗА ЛИ ПЕЕВСКИ СБОГОМ НА БУЛГАРТАБАК?

През март 2014 г. името на TGI MIDDLE EAST FZE излезе при проверка на Комисията за защита на конкуренцията като собственик на лихтенщайнската офшорка Livero, която купи 100% от виенската BT invest GMBH, която притежава 80% от "Булгартабак холдинг", припомня "Капитал".

В две различни сделки през годините BT invest смени собствениците си и сега по 50% държат Stiga Anstalt и Woodford Establishment, и двете базирани в Лихтенщайн. От 2014 г. насам мениджър на BT invest е Венцислав Чолаков, който е изпълнителен директор на цигарения холдинг, но на насрочено на 31 март общо събрание на "Булгартабак холдинг" е предвидено неговото освобождаване от поста.