"Управляващата коалиция е верен помощник на Москва“, пишело в докладите според „Шпигел“, съобщи „Фокус“.

Германските служби обръщат внимание, че в правителството има стари кадри от комунистическата партия, разузнаването и олигарси, които правят „изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин“.

Докладите предупреждавали, че Русия превръща България в територия, която може да послужи за отправна точка за по-нататъшни военни действия. „Шпигел“ припомня, че една трета от българската икономика се контролира от Москва пряко или непряко.

Не е пропуснат и скандалът от последната седмица, когато документи показаха как Кремъл оказва пряко влияние и върху законодателството в България. Изданието припомня за писмото от „Газпром“ до Министерството на икономиката, свързано с изграждането на газопровода „Южен поток“.

Шпигел“ използва България и за да отправи критика към германския политик и кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия – Мартин Шулц.

Въпреки опасенията за нарастващо руско влияние върху софия той посети предизборно мероприятие на управляващите социалисти в София“, пише „Шпигел“. Според изданието следващата седмица предстои и посещение в България на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който работи за „Газпром“ и е пример за близки отношения с Кремъл.