НИЯ КАРАДЖОВА

Два кампуса ще бъдат изградени на територията на Студентски град, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща със студентските съвети.

Идеята за тях е заложена в подробния устройствен план на Студентски град и вече успешно забравена, но сега общината ще се постарае да изгради поне един от тях пилотно.

Планът залага на общо 11 кампуса, които трябва да бъдат оградени, със забрана за допълнително застрояване, с велоалеи, паркоместа, градинки и пейки. За девет от тези територии обаче има подадени жалби от собственици на терени, които попадат там. Затова пък са останали две места, за които няма жалби – в района около УНСС и в частта около Техническия и Минно-геоложкия университети, където са блоковете с номера 1, 2, 3 и 4. Кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев е амбициран именно това да бъде пилотният кампус.

На срещата студентите поискаха специално полицейско управление и кабинет за „Спешна помощ“ на територията на Студентски град. Те изнесоха статистика, че половината от лампите на квартала не светят, а останалите осветяват прекалено слабо. Фандъкова поясни, че част от тези лампи са по алеите към общежитията, за които отговорност носят ректорите и МОН. Тя обаче заяви, че съвсем скоро ще бъде осветен паркът в Студентски град. Преди шест години той бил осветен със соларни панели, които обаче са амортизирали. Сега щели да бъдат монтирани „конвенционални улични лампи“. Спешен кабинет в Студентски град също има, но в него няма екип на „Спешна помощ“. Дали такъв обаче ще бъде настанен в кабинета, е от компетенциите на столичната „Спешна помощ“ или здравното министерство, поясни Фандъкова.