Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да разгледа подадената вчера следобед жалба от "Протестна мрежа" срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за билбордовете на партия "Атака".

"Обжалваме пред Вас цитираното решение като неправилно и незаконосъобразно, постановено при нарушение на материалния закон и производствените правила", започва жалбата, която цитира конкретни текстове от законодателството.

По същество "Протестна мрежа" иска от ВАС да отмени решението и да го върне в ЦИК за ново разглеждане. Недоволството е породено от начина, по който комисията тълкува текстове от Избирателния кодекс за това що е то предизборна агитация. 

Миналата седмица Клуб Z публикува билборд на Алфа тв, която е собственост на партия "Атака", със залепено отгоре числото 20, какъвто е номерът на партията в интегралната бюлетина. На билборда обаче липсваше задължителният по закон надпис срещу купуването на гласове. Нашата снимка също бе включена в жалбата, но мнозинството в ЦИК се усъмни дали не е монтаж.

Междувременно читатели на Клуб Z от страната информираха, че "Атака" е започнала масово да подменя билбордовете си с нови, които отговарят на законовите изисквания - да пише ясно кой е автор на посланието и да има надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление".