Мария Шарапова е подписала официален документ през февруари, в който потвърждава, че не приема забранени препарати, заяви директорът на Федералния научно-клиничен център за спортна медицина и рехабилитация Андрей Середа, цитиран от БГНЕС.

Тогава руската тенисистка игра за Русия в двубоя за "Фед къп" срещу Холандия в Москва и завърши с поражение за рускините - 1:3. Препарътът мелдоний, за употребата на който Маша призна, след като е дала положителна проба през януари на "Аустрелиън оупън", влезе в забранената листа от 1 януари тази година.

Междувременно заловените с мелдоний спортисти вече са повече от 100 в най-различни спортове. Преобладават руснаци и състезатели от бившите републики, тъй като лекарството е широко разпространено там. Произвежда се в Латвия. 

"Ние имаме подписа на Мария Шарапова на документ, в който отрича да е приемала забранени вещества през февруари, когато игра за националния отбор по тенис", каза Андрей Середа пред журналисти.

Може би и тогава Шарапова още не е знаела, че препаратът вече е забранен, каквото беше оправданието й на 7 март, когато даде пресконференция в Лос Анджелис.