"Булгартабак холдинг" все още не е дал съобщение в Агенцията по заетостта за предстоящи масови съкращения в компанията, но столичният цигарен комбинат "София-БТ" изглежда почти безлюден, видя репортер на Клуб Z.

В късния следобед на вторник служебният паркинг на предприятието е полупразен, а рампите, от които се товарят камионите с готова продукция са затворени. Не се чува и никакъв шум на машини от завода, чийто годишен капацитет е 19,9 млрд. къса цигари. Входовете за затворени с бариери, а охраната - от компанията "Ипон", е по местата си.

Вторник, 16:00 часа. Служебният паркинг е полупразен

На 16 март "Булгартабак холдинг" изпрати съобщение до медиите, в което обяви, че спира износа за Близкия изток от 1 април. Мярка, заради която се предвижда съкращаването на 400 служители от "София-БТ" и тютюневия холдинг, което е около 8% от заетите в групата и свързаните с нея предприятия служители.

БУЛГАРТАБАК СПИРА ИЗНОСА ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК. ЗАПЛАШВА ДА СЪКРАТИ 400 ДУШИ

Към края на септември м.г. в "София-БТ" са работили 430 души, показват данните на НОИ. Ако компанията смята да съкрати повече от 10% от служителите, тя трябва да информира за това Агенцията по заетостта не по-късно от 30 дни преди уволненията.

Охранителите от фирма "Ипон", която пази и "Благоевград-БТ", са по местата си.

Миналата седмица сайтът "Биволъ" написа, че служителите на "София-БТ" са пуснати в отпуск, а машините от софийската фабрика ще бъдат изнесени във фабриката на холдинга в сръбския град Баня Лука.

През последните дни Клуб Z не успява да се свърже с представител на "Булгартабак холдинг", за да разбере какви са плановете на компанията и по-специално, за столичния завод.

От 16 март насам единствената официална вест е публикувано на 19 март интервю с изпълнителния му директор Венцислав Чолаков за в. "24 часа", в което в общи линии той преповтаря казаното в прессъообщението на холдинга.

Ден преди това дубайската офшорна фирма  TGI Middle East FZE, свързвана и преди със собственост в "Булгартабак холдинг", придоби 12,22% от акциите на компанията. А на 31 март е свикано общо събрание на акционерите на холдинга, където се предвижда смяна на неговото ръководство.

НОВ-СТАР ДУБАЙСКИ АКЦИОНЕР СЕ ПОЯВИ В БУЛГАРТАБАК

ДУБАЙЦИ ВЛИЗАТ В УПРАВАТА НА БУЛГАРТАБАК

Рампите за товарене на готова продукция са затворени.

Междувременно от 16 март насам акциите на "Булгартабак холдинг" поевтиняха с над 23%, като днес се продаваха за 50 лв. на Българската фондова борса. За периода пазарната капитализация на компанията се е понижила със 110,5 млн. лева.