Още от колапса на СССР насам Джон Льо Каре започна да се оглежда за цели отвъд мръсния взаимен шпионаж от Студената война и насочи своя гняв към по-актуални, ясни и конкретни цели: фармацевтиката („Вечният градинар“), ислямския тероризъм („Най-търсеният човек“) и участието на MI6 в работата на частни военни контрактьори в САЩ („Деликатна истина“).

На два пъти в по-късните си книги Льо Каре (роден като Дейвид Корнуъл) е признавал за помощ от организацията за защита на човешки права Reprieve. Той не е приятел на MI6, нито на MI5, въпреки опитите им да простят на бившия си служител. Сред постоянните му теми са корупцията, прането на пари, нарушаването на правилата и моралната еквивалентност между тези, които би трябвала да са на наша страна, и врага. „Нощният мениджър“, най-дискутираната адаптация, чиито епизоди Би Би Си показва всяка неделя, не е изключение. Въпросът е доколко е достоверна, пише „Гардиън“.

Ето някои ориентири. Високопоставен служител от MI6 призна пред комисията „Чилкот“ (бел. ред. – разследваща законността на участието на Великобритания във войната в Ирак през 2003 г.), че той и колегите му са били притеснени от присъединяването на Великобритания към воденото от САЩ нахлуване в Ирак – „не защото имахме за цел да направим нещо, за което знаехме, че е незаконно – макар че, разбира се, по дефиниция цялата дейност на MI6 е незаконна, а защото не искахме да направим погрешна стъпка и да заседнем“.

Комисията „Скот“ оповести, че скоро след като Саддам Хюсеин използва газ срещу иракските кюрди през 1988 г., висш служите на „Форин офис“ е написал:

„Би изглеждало много цинично, ако толкова скоро след изразения гняв от отношението на Ирак към кюрдите възприемем по-гъвкав подход към търговията с оръжие.”

Белият дом възприе по-гъвкав подход, но без да вдига шум. MI6 се замеси пряко заедно с ЦРУ в отвличането на двама видни либийски дисиденти, измъчвани от тайната полиция на Кадафи. Парите за операцията бяха осигурени през фалшиви фирми.

Така че „Нощният мениджър“ може да де окаже изненадващо достоверен – и то толкова брутален и дълбоко циничен, колкото агентите на MI6 и ЦРУ, защитавали незаконните оръжейни сделки на Ричард Ропър и нефтени компании. Известно е и че служители на Министерството на отбрана за приемали подкупи.

В „Нощният мениджър“ актьорът Том Хидълстън е бивш британски войник, служил в Ирак през 2003 г., който работи като нощен мениджър в хотел в Зермат, Швейцария, когато е вербуван от тайните служби. Неговата мисия е да се внедри в приятелския кръг на Ричард Ропър (Хю Лори), британски емигрант и доставчик на химически оръжия за онзи, който даде най-висока цена в Близкия изток.

Инфилтрацията на Джонатан Пайн (Хидълстън) в екипа на Ропър със сигурност минава теста за достоверност. По-съмнителна е Анджела Бър (Оливия Колмън). Бивш топ служител на MI6 е малко вероятно да създаде частно звено за борба с незаконната търговия с оръжие с контакти с ЦРУ. А и дали Ропър би могъл да бъде сляп толкова дълго?

И все пак Пайн, заедно с приятелката на Ропър – Джед (Елизабет Дебики), събира Джон льо Каре и Иън Флеминг по-близо от всякога, колкото и това да е неприемливо за бащата на Джордж Смайли. Нищо чудно, че Том Хидълстън е горещият фаворит за ролята на новия 007.

В България сериалът „Нощният мениджър“ се излъчва по телевизия AMC.

Площад "Славейков"