Европа е нападната, тя трябва да разпознае своя враг, ясно да формулира своите противници и да води война срещу тях. Европейските ценности не са сами по себе си гаранция, че ще успеем, казва политологът Огнян Минчев пред Нова тв.

"Проблемът на Европа е общественото мнение, господстващата култура. След Втората Световна война се разви пацифистка култура, която е много приятна, създаде светла, хубава Европа, но вече не живеем в такива времена", смята Огнан Минчев.

Според него основните проблемите са два - единият е ислямизмът като новата тоталитарна идеология на XXI-и век и режимите, които настъпват с него. А вторият - общественото мнение в Европа.

"Не можеш да поддържаш етнически гета, където радикални клерици говорят каквото си поискаш. Не може да позволяваш шериатска полиция в тези райони", казва Огнян Минчев.

"Трябва да се сложи категорично край на двойните стандарти - понеже сме мултикултурно общество, те ще живеят така, както са свикнали. Трябва да живеят по законите на страната, където живеят. Ако не - влизат в затвора", казва политологът.

"Тези гета са в резултат на дългогодишна, повече от 50-годишна интеграционна политика, която е сбъркана. Затова Западът бере горчивите плодове на това, което е създал", казва Славчо Велков, експерт по национална сигурност.

"Цивилизованият свят би трябвало да спре войните, защото той ги е започнал, но се изисква необратима полити воля на всички държави от Европа, включително и Русия. Тези наивници, които смятат, че организация като "Даеш" може да бъде ударена, те дълбоко се лъжат. Тя не е организация, тя е идея", казва Велков.

Предстоят още терористични атаки и не трябва да си правим илюзия, че няма пряка заплаха за България. Заплаха има, но няма пряка информация за нея, коментира експертът.