За изключително любопитен текст от приватизационния договор за "Булгартабак" се разбра след днешната среща на синдикатите в предприятието с ръководството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Оказва се, че в него е записан текст, който разрешава на купувача "БТ Инвест ГмбХ"-Австрия да прекрати работа на някое или няколко от дъщерните дружества на компанията. Ако фабрика/и на "Булгартабак" останат затворени за не повече от 12 месеца, това няма да се счита за нарушение на приватизационния договор.

"Още в началото на 2016 г. АПСК извърши регулярна проверка на изпълнението на следприватизационните ангажименти, заложени в договора за продажба на дружеството. Не са констатирани нарушения на поетите по договор задължения, в това число на тези за количествата на изкупуване на български тютюн", съобщи пресслужбата на АПСК. 

От ведомството на Емил Караниколов обясниха още, че веднага след като холдингът обяви, че ще съкращава служителите била назначена комисия, която днес е извършила извънредна проверка на място във фабриката.

"Комисията е констатирала, че отдел „Логистика“ работи и няма преустановяване на дейността. За останалите отдели е обявен престой до 31.03.2016 г., което към настоящия момент означава, че "София-БТ" не е спряла да работи", съобщават от АПСК.

По темата за наетия персонал се оказва, че не са констатирани нарушения за срока, за който предприятието е подлежало на следприватизационен контрол. Дори напротив – "Булгартабак" поддържал по-голям персонал от задълженията му по договор.

ЕТО КАКВО ПРЕДЛАГА РЪКОВОДСТВОТО НА "БУЛГАРТАБАК" НА РАБОТНИЦИТЕ В "СОФИЯ-БТ" (ДОКУМЕНТИ) 

"Синдикатите представиха пред АПСК нова заповед, вследствие на взети решения  от Съвета на директорите на „Булгартабак - Холдинг“ АД от 21.03.2016 г. от която е видно, че се спира дейността в „София-БТ“, считано от 1.04.2016 г. Беше установено, че предприемането на подобно действие не е нарушение на приватизационния договор и същото би се считало за такова ако продъжи за период по-дълъг от 12 месеца", обяви пресслужбата на АПСК.

Приватизационната агенция щяла да изпрати писмо до мажоритарния собственик с искане за среща и да продължи да прави регулярни проверки на територията на „София - БТ“.