Председателят на ВКС Лозан Панов повтори тази сутрин преди заседанието на Висшия съдебен съвет доста от критиките, които върховните съдии изразиха срещу антикорупционния закон на Меглена Кунева.

Както Клуб Z писа вчера, комисия от 5-има магистрати изготви становище, в което критикува почти всички жалони на закона - работата по анонимни сигнали, паричната награда за подаване на сигнали, неизяснени термини като "почтеност", "необяснимо богатство" и т. н..

ВКС СРЕЩУ КУНЕВА: В НЕУКРЕПНАЛА ДЕМОКРАЦИЯ РАБОТАТА ПО АНОНИМЕН СИГНАЛ Е ОПАСНА

Когато не са ясни понятията, когато има достатъчно непълноти, няма как това да не бъде предпоставка оттук нататък да се превърне в лов на вещици. Или по друг начин казано - дискредитиране на лица от политиката, от магистратите или всички останали, които са субекти по този закон.

Както във вчерашното общо становище на съдиите, така и днес Панов нарече демокрацията ни "млада", което крие рискове при работата с анонимни сигнали.

Конституционните промени вече са факт и те дават големи права за проверки на Инспектората, напомни той. Не е ясно защо при това положение Инспекторатът трябва да е "прилепен" към Бюрото, което е част от изпълнителната власт, каза още съдия №1.

"Нормално е проверката на магистрати да се извършва от магистрати, в какъвто смисъл са и конституционните промени", напомни той, цитирайки Стратегията за съдебна реформа. 

"Това също създава съмнения оттук нататък тази проверка, ако премине в орган на изпълнителната власт, доколко това ще влияе върху независимата съдебна система."

Панов направи аналогия със Закона за конфликт на интереси, който по подобен начин бил приет в НС "на нощни заседания и под натиск от Брюксел", защото лично е правораздавал по него. Той каза, че най-трудно съдията работи, когато понятията не са избистрени и прецизирани от законодателя.