В България няма гнезда на терористи, подобни на прословутия брюкселски квартал Моленбеек, увери днес репортерите Румяна Бъчварова, вицепремиер и вътрешен министър. 

„Ние не сме се отказвали в нито един момент да следим процесите в България, но в момента нямаме информация за наличие на такива общности, в които да се събират групи, които да застрашават сигурността. Нямаме „чуждестранни бойци“, каза тя след извънредна среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която прие решения в отговор на атентатите в Брюксел от вторник.

„Ние регистрираме тези заподозрени на влизане и излизане, но на територията на България към момента нямаме такова място и такава общност“, добави Бъчварова.

Предимно мюсюлманският Моленбеек стана известен като ковачница на джихадисти, тъй като от него произхожда плеяда от известни имена на терора в Европа и по света.

Коментирайки решенията на днешната среща, Бъчварова каза: "Трябва да признаем факта, че терористите ни изпреварват, ние вървим една крачка след тях. Трябва да сме по-бързи, по-ефективни и да променим класическите подходи, които досега използваме. Да се акцентира не само на обмена на информация, но да има по-активно оперативно сътрудничество – да се работи на терен с информацията за тези хора, да се проследяват техните действия, да се събира допълнително информация, да се предприемат действия на базата на антитерористичното законодателство и на законодателството, което би имало антитерористичен ефект, да се предприемат мерки срещу тях".

„Във всеки един от случаите, в които се е налагало, ние сме били страната, която е предоставяла информация; във всеки случай, когато сме искали такава информация, сме получавали", каза тя.

Сигналът за заплаха край хотел „Плиска“ в София е бил проверен чрез информация от партньорски служби, каза Бъчварова.