Съдиите трябва да използват всяка възможност да изчистят името на съдебната власт, а антикорупционният закон им я предоставя. Така Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието, коментира критиките на Върховния касационен съд.

Становището на ВКС е, че в проектозакона за борба с корупцията има текстове, които могат да създадат проблеми при прилагането им. Става дума за възможността да се работи по анонимни сигнали, идеята за парични стимули при подаване на сигнал и др.

Председателят на ВКС Лозан Панов даже заговори за "лов на вещици".

ЛОЗАН ПАНОВ ЗА ЗАКОНА "КУНЕВА": КОГАТО НЕ СА ЯСНИ ПОНЯТИЯТА, ЗАПОЧВА ЛОВ НА ВЕЩИЦИ

Кунева реши да контраатакува като обясни, че е добре съдиите да си опитат да изчистят името на професията си.

"Има много критики, които са отправени към съдебната власт и които с голяма болка отбелязвам, защото това е лицето и авторитетът на държавата. Ако бях на мястото на колегията, по-скоро бих използвала всички възможности да се изчисти името на тази достойна професия, посочи тя.

Според нея магистратите трябва да отговарят на същите стандарти, както и останалите лица на високи публични длъжности. 

ДБГ ПОДОЗИРА АТАКИ СРЕЩУ ЗАКОНА "КУНЕВА" ЗАРАДИ ПРОВЕРКИ НА МАГИСТРАТИ

Кунева отбеляза, че въвеждането на неподписани сигнали е една добра и сериозна мярка. Ако се отвори страницата на ОЛАФ на ЕК, ще се види разписан прототипът на това, което ние направихме в нашия закон, коментира тя. Според нея "там също се борави с неподписани сигнали".

Дали един сигнал ще бъде хвърлен в кошчето с всички доказателства за това, че има конфликт на интереси или не, е решение, което трябва да вземе обществото и държавата, добави Кунева.

Вчера законопроектът коментираха и депутати от ДБГ. Димитър Делчев предположи, че критиките от ВКС, може да са заради факта, че за първи път се говори за проверка на магистратите. Макар че се въздържа директно да обяви подобно подозрение, депутатът припомни как при първите обсъждания на законопроекта от ВКС не са изразили подобно становище. 

Законът "Кунева" в първия му вариант вече веднъж беше отхвърлен с гласовете и на ГЕРБ през лятото на миналата година. Премиерът Бойко Борисов тогава обеща, че когато текстът бъде редактиран, проектът ще влезе за ново обсъждане и този път ще приет.