Малко неща знаем за мистър Баба и те предимно са от венециански и турски източници. Затова пъзелът на живота му, сглобен от случайни частици, може да изглежда странен, но това ни е оставила историята.

Роден някъде около 1650 година в Карвуна (днешна Каварна), той е откраднат на шестгодишна възраст при нападение от турски пирати. Продаден на емира на Алжир, той получава отлично военно и религиозно образование и става ревностен мюсюлманин.

На 24-годишна възраст става най-младият капудан паша в Турската флота (званието отговаря на адмирал). До 35-годишната си възраст печели около 40 морски битки.

Това дава повод на венецианците да го нарекат Бичът на Аллаха. Междувременно губи левия си крак и дясната си ръка при трудова злополука. Пиратите дават на любимия си капитан прозвището „Баба“, което значи „баща“. В британските източници от това време го наричат Кара Дениз Аслан, ще рече Лъвът на Черно море.  

Повратна точка в живота му е една битка край Созопол, където сред окованите роби той среща сестра си Зорница, която го разпознава по бенката зад лявото му ухо, и той разбира горчивата истина за своя произход. Вследствие на което заболява от заушка и губи разсъдъка си. Заедно със Зорница избягват в Ню Фаундленд. Среща се с английския крал, от когото получава три каравели, разрешение да яде свинско и титлата „мистър“.   

Оттук нататък историята на неговите морски подвизи се повтаря, но този път той побеждава неверниците за възхвала на християнската идея. На два пъти потопява цяла турска флота и намира десния си крак и лявата си ръка. В турските източници е наречен „Мечът на Исус“. В генуезките анали той е описан като висок сакат човек, освободен от митнически такси, всяващ ужас у всички, които носят чалми. Турските пирати са се самоубивали масово, изяждайки огромни количества овнешко, само като видят флага му на хоризонта. Един от най-известните му подвизи е прочистването на Босфора от митичните чудовищни турски русалки (те били риби от главата до кръста, а от кръста надолу – мъже).   

Мистър Баба умира на 65-годишна възраст в графство Съсекс (сегашна Македония), като оставя 14 синове, 69 внуци и множество рецепти за рибни ястия, които е събирал през бурния си живот.

Още истории от д-р Станев може да прочетете ТУК.