ЙОРГ ДИЙЛ

Брюкселската клетка на терористичната организация “Даеш” написа история по човеконенавистнически начин. За пръв път се удаде на група джихадисти след атентат (през ноември в Париж) да се разпръсне и да потъне в нелегалност, а малко по-късно отново да нанесе удар. Това измерение на концентрация, планиране и дисциплина обезпокоява службите за сигурност.

“Сблъскваме се с ново качество на ислямисткия терор в Европа”, казва германски сътрудник от органите за сигурност.

Постепенно става ясно каква висока степен на организация е постигнала бандата. Не само защото разполага с голям оръжеен арсенал и експлозиви. Тя е оперирала при пълна секретност, изплъзвайки се от всякакви мерки за наблюдение. Към това трябва да се прибави и че терористите са координирали действията си на различни нива, за да осъществят плана си.

Кой каква функция е изпълнявал? Ето обзора:

Командването

 

За командир на терористичната група от Париж се смята екстремистът Абделхамид Абаауд (28 г.). Белгиецът от марокански произход е израснал в блюкселския квартал Моленбеек, крепост на ислямистката сцена. През 2013 г. той се присъединява към “Даеш” в Сирия. Под бойното си име Абу Омар ал Балджики той непрестанно се появява в пропагандни клипове на джихадистите. Смята се, че още през януари 2015 г. Абаауд е планирал атентати в Европа. Той е главатарят на джихадистка клетка от трима души, която впоследствие беше разбита в Белгия. Преди това Абаауд поема от Сирия за Белгия с двамата си съзаклятници, за да извършат нападения. При разбиването на клетката той успява да се укрие и бяга в Сирия. Абаауд беше покосен няколко дни след атентатите в Париж.

Изключителна е била и ролята на експерта по врзривове Наджим Лаахрауи, на 24 г., известен и като Суфиан Каял. Според публикации във френски и белгийски вестници технически експертизи са доказали, че електротехникът има пряка връзка с използваните при атентатите в Париж експлозиви. Вечерта на кървавите атентати Абаауд му се е обадил по телефон. Лаахрауи е и един от атентаторите в Брюксел.

Все още не е ясна ролята на убития в петък от снайперист алжирец Мохамед Белкаид, на 35 г., който се е подвизавал и под името Самир Бузид. В началото на октомври миналата година той се качва в Будапеща в кола на Салах Абдеслам, който наскоро беше арестуван в Белгия. Според полицията има голяма вероятност, че в Париж точно Белкаид е получил есемес от нападателите на концертната зала “Батаклан”, чрез който са го уведомили, че започват нападението.

Помагачите

 

Към помагачите се причисляват братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи, на 29 и 27 години, които при атентатите от вторник в Брюксел се взривиха -  единият на летището, другият в метрото. Точно те са наели жилище, където до ареста му се е укривал Салах Абдеслам. И неговият брат Брахим Абдеслам (31 г.), който се взриви в кафене по време на атентатите в Париж, е оказвал логистична подкрепа на терористичната клетка. Точно той е наел черния автомобил “Сеат”, използван при нападенията в локали в Париж. Той се е погрижил и за жилище в квартала “Сен Дени”, където атентаторите са се укривали.

С най-голяма вероятност ключовият помагач на групата е заловеният миналия петък Салах Абдеслам. Той непрестанно е обикалял из Европа с коли под наем, като любими марки са му били германски, за да вземе съзаклятници. Предполага се, че те са били под прикритието на бежанци, влезли в държави от Европейския съюз с фалшиви документи за самоличност. В началото на октомври той е взел трима сирийци от хотел в германския град Улм. Месец по-рано взима от Будапеща Наджим Лаахрауи. По данни на “Шпигел” средата на септември м. г. пак е бил в Будапеща с кола под наем – “Ауди А6”. Каква е била тогава задачата му, още не е известно.

Хората, получаващи заповеди

 

Мохамад Алмахмуд и Ахмад Алмохамад са онези двама мъже, които на 13 ноември м. г. се взривиха край парижкия стадион “Стад дьо Франс”. Те са минали по Балканския маршрут и са влязли в ЕС с откраднати сирийски паспорти.  В свое пропагандно видео “Даеш” представи двамата като иракчани. Дали това е истина, още не се знае. Не е ясно и дали те са били посветени в организацията на атентатите в Париж. Най-вероятно е те да са имали една единствена задача – да избият възможно най-голям брой хора.

Други двама техни съзаклятници, придвижвайки се също под прикритието на бежанци, бяха засечени от силите за сигурност в Залцбург и задържани.

Към най-ниското оперативно ниво при атентатите в Париж се причислява и белгиецът Билал Хафди, тогава на 20 години. Като джихадист той е бил раняван в Сирия.

Покровителите в Сирия

 

Разузнавателни служби изхождат от това, че мозък на атентатите в Париж е бил френският гражданин Салим Бенгалем, на 35 години. Още през 2013 г. джихадистът се е присъединил към “Даеш”. Смята се, че той стои и зад отвличанията на френски журналисти през 2014 г. През януари т. г. той беше осъден задочно от френски съд на 15 години лишаване от свобода заради принадлежност към терористична групировка. Преди това е лежал за опит за убийство, радикализирал се е в затвора.

Към терористичната клетка принадлежат също Шараф ел Муадан (26 г.) и Самир Буабуд (28 г.) . Те все още се издирват, но вероятно Ел Муадан вече не е сред живите. Има данни, че ислямистът е бил убит през декември м. г. при нападение с дрон.

Йорг Дийл работи като журналист за онлайн изданието на “Шпигел”, откъдето препечатваме публикацията му.