Разработката за мобилно приложение Scarlet се превърна в хита на завършилото снощи осмо издание на състезанието за млади предприемачи StartUP weekend mobile, което се проведе в Телефонната палата в столицата. В продължение на 54 часа 120 програмисти, дизайнери, маркетолози и стартъп ентусиасти, обединени в 20 екипа, поработиха здраво заедно по проекти за иновативни апликации. В рамките на форума те споделяха идеите си, сформираха екипи, разработваха прототипи и докоснаха мечтата си – да започнат нов бизнес.

Селфи с шампионите от екипа на “Скарлет”. Мъжът горе в лилав тишърт е Крис Георгиев, а на преден план, в карирана риза е младият техно гений и повелител на лазерите Янко Александров.

През цялото време имаха осигурен достъп до софтуерни библиотеки и инструменти, а в работата си бяха насърчавани и подпомагани от големите – IT разработчици, специалисти по маркетинг и инвестиции. Авторитетите бяха до тях на всеки етап от реализирането на проектите – от оформянето на идеята, през написването на програмен код и техническата реализация, таргетирането, маркетингът, финансовия план – всички важни комоненти за стартирането на нов бизнес.
Участниците представиха 18 иновативни проекта за мобилни апликации, които ще направят живота на хората по-лек и приятен. На финала безпристрастно жури излъчи победители. На вълнуващото представяне на проектите снощи в изложбената зала на Телефонната палата участниците изпробваха и презентационните си умения и да впечатлят присъстващите инвеститори и опитни предприемачи.

Да литнеш като ракета

Тази година жури, участници и публика бяха единодушни в избора си на фаворит - разработката Scarlet, която предпазва от крадци. Представлява устройство от две части. Едната се монтира на входната врата и изпраща лазерен лъч към другата - мобилно приложение в смартфона. Дали ще си спите безметежно, или ще сте извън дома, когато лазерът засече влизането на неканен гост, моментално се задейства алармата на телефона ви. Излиза и sms с бутон, с който директно звъните на телефона на полицията. В момента създателите умуват и за вариант, при който автоматично се прави снимка на влезлия без покана човек.

Иновативният проект има и втори вариант, от който вече са заинтересовани много компании – същото устройство да засича колко хора са влезли или излезли в даден магазин. Така се събира ценна статистика за съотношението посетители – продажби.

Екипът, създал “Скарлет”, беше отрупан с награди.

Устройството е създадено от екип от трима млади хора. Янко Александров е само на 21, но вече е хит в хайтек общността. Завършил е компютърна химия. От генералния спонсор на събитието обещават да помогнат напълно за дистрибуцията на устройството, като предлагат на екипа и  решение с техните интернет модеми. “И устройството, и приложението има още да се развиват. Важното в случая е, че тази апликация ще струва на хората много по-малко от поддръжката на СОТ”, казват момчетата.

SpoPal бори затлъстяването

Мобилното приложение SpoPal, класирано на второ място, е натоварено с амбициозната задача да свързва хората, които искат да спортуват, и да се пребори с големия процент затлъстяващи българи. Много от желаещите да спортуват не го правят, защото няма с кого - или са се пренесли в нов дом и нямат приятели наблизо, или са избрали рядък вид спорт. Идеята на продукта е да ги свързва с непознати хора, споделящи същите интереси, и да си организират срещи.
“Регистрацията е опростена, целта е да не се губи времето на хората да звънят по телефони, да изпращат есемеси и да пишат съобщения. С включването на мобилното приложение всеки може да види дали някъде се събира група с неговия спорт, или ако няма, да създаде ивент (събитие)”, обяснява Михаил Илиев от екипа.
Платформата предвижда и опция за рейтинг и ако някой е некоректен или се държи грубо, не го канят на мачлета.
Създателите имат намерение да разпространят приложението сред по-младите хора по училища, спортни организации, клубове, съвместно с образователното и спортното министерство.

Да започнеш бизнес на 13

Овациите на публика, участници и жури събра и най-малкият участник в стартъп уикенда – 13-годишният Томислав Петков. Разработката на неговия екип Loudy не се класира в челната тройка, но Томи беше обграден с вниманието и симпатиите на всички. Той сяда зад компютъра на 6, на 9 вече си има собствен блог за книги – www.tomiisreading.com. Преди няколко месеца навлиза сериозно в дебрите на програмирането, но преди това се занимава с фотография и дизайн и прави сериозни сайтове. Иска да следва фотография. Колкото до бизнеса, бъдещето пред Томи вече е ясно: “Ще се занимавам с уеб дизайн, ще съм фрийленсър и ще разработвам приложения за мобилни устройства”.

Виктория Стоянова, Крис Георгиев и в средата - невръстният 13-годишен иноватор Томи.

Томи участва за втори път в стартъп уикенд. Миналата година, едва на 12 е в екип за разработка на мобилно приложение за пътуване. Тази година беше дизайнер на устройството Loudy, което може да свързва 15 телефона едновременно, като пуска една и съща песен в реално време между всички телефони. Получава се нещо като задочен купон, а ако хората са заедно, при едновременното пускане на песента се увеличава многократно звукът, като от високоговорител. “Аз направих дизайна на това, което ще се показва на екрана на телефона”, показва Томи.

Да докоснеш мечтата

Стартъп движението води началото си от Сиатъл, а негов създател е Андрю Хайтс. В началото той сам обикаля по различни градове и организира стартъп уикенди. После щафетата поемат други двама кофаундъри, които не променят модела. Днес StartUP weekеnd е най-популярното движение за млади предприемачи в света. Регистрирано е като нон-профит (неправителствена организация – б.р.) със седалище Сиатъл и офиси в Лондон, Малайзия, Индия. “Предстои да отворим офиси в Африка, а тази година имаме в Сао Пауло, Бразилия, в Мексико и Сан Франциско. Целта е да сме най-близко до хората и да им помагаме при организирането на стартъп уикенди”, обяснява Виктория Стоянова, регионален мениджър за Централна и Източна Европа в Лондонския офис.

При този модел всичко се реализира от доброволци, а организацията е стопроцентово финансирана от спонсори – централно и локално – от местни големи корпорации. “Тази година реализирахме 1200 стартъп уикенда, в момента вървят успоредно още 9 – в Чили, Финландия, Мадагаскар…

София е част от едно голямо семейство

На върха на организационната пирамида стои “шапката” UP Global, като StartUP е едната програма. StartUP didgest е интернет изданието с информация за нещата, които се случват по света. StartUP Pre Axelerator е за фирми, които са в инкубационен период, тоест, имат нужда от още малко подготовка, за да кандидатстват във фондовете за рискови инвестиции от типа на Eleven. StartUP education е насочен към образованието. Там отиват и проектите, представени на стартъп уикендите. В момента екипът работи върху проект за стимулиране на жени - StartUP weekend women. В него 80 на сто от участниците ще са жени.

След презентацията всички са доволни – и призьори, и ненаградени, защото са победили в най-важната битка – над страховете и скрупулите в себе си.

“Нашата цел е да помогнем на хората да видят какво е да си предприемач и да го тестват за един уикенд. Има много хора, които или са студенти, или работят фултайм някъде. И в момента, в който видят какво е стартъп уикенд, буквално променят много неща в мисленето си. Интересува ни първото ниво от стартирането на една млада компания. Хората са малко срамежливи, не знаят откъде да започнат и ние им предлагаме: “Ето, може да започнете от тук. Може да се пробвате за 54 часа, от нулата”. И страхът какво ще стане, ако не успееш, отпада.

Но един път като се сблъскаш със света на предриемачеството, не можеш да се правиш, че не съществува, и да продължиш да работиш нещо друго. Не можеш да продължиш с твоя “нормален” живот. Може да не направиш утре компания, а след година-две, но е нещо, за което ще мислиш непрекъснато.

Това сваля бариерите вътре в теб

Защото най-големите бариери за човека са тези вътре в него - инертност, страх от неизвестното, несигурност, недостатъчна вяра в себе си”, коментира Виктория. Няма нужда да си някакъв свръх човек със сериозен бизнес, нито да показваш дебело порфолио от знания и квалификации, за да почнеш нещо. Можеш просто да пробваш ДНЕС. И веднага да видиш резултата.
Със стартъп вече се обозначава всеки стартиращ бизнес. Но това е различно. Тук някой ти дава тласък, някой ти помага и иска ти да успееш. А когато знаеш, че си заобиколен от приятели и специалисти, готови да ти помогнат на мига, това ти дава крила. Дори и нищо да не направиш в бъдеще, ти вече си друг човек”, обяснява разпалено Вики.

“Нашата генерация няма какво да губи. Ако големите институции, правителството или близките ти те разочароват или предадат, си казваш: “Какво по-лошо може да ми се случи?” Говори се много за безработица. Бях преди три седмици в Атина и по същия начин там има страшно много млади хора, които пробват, защото и те вече няма какво повече да губят.
Въпросът е да покажеш на всички тези хора, че

Има един свят, който не те разочарова

Свят, в който да се почувстваш по-добре, и той да не е някаква паралелна реалност, а част от днес, сега, част от “живия живот”, вдъхновява се дамата.

Виктория е на 25 години, зодия Водолей, амбициозна и вдъхновена. Родена е във Варна, на 9 заминава да живее с родителите си в Брюксел. Учи френска лингвистика и маркетинг и реклама в Сорбоната в Париж. Казва, че последните години са минали в кръстосване на триъгълника Лондон, Париж и Ню Йорк. И на трите места е живяла.
Преди да се включи в стартъп общността, работи в рекламни агенции в Париж и Лондон. Когато разбира, че търсят човек за координатор на стартъп уикендите в Централна и Източна Европа, зарязва без никакви колебания предишната си работа. Сега е в лондонския офис на организацията, с колеги от различни страни. Той се помещава в кампуса на “Гугъл” на четвъртия етаж. А Google for Enterpreneurs (“Гугъл за предприемачи”) е главният спонсор на стартъп движението и лондонските уикенди се провеждат там.

Вики говори 5 езика, като освен български определя като “майчини” английски и френски, и на добро ниво италиански и холандски. Казва, че обожава работата си, защото се запознава с хора, които, веднъж участвали, искат да пренесат хубавата емоция в своя град. Хора, на които наистина им пука да видят и пипнат неща, от които се интересуват, а не просто да си стоят и работят тихо в някоя фирма. Красивите тревожни мозъци. Хората, които приемат за своя мисия да правят това.
Самата Вики е участвала на стартъп уикенд преди две години в Лондон с разработка на мобилно приложение на тема как да си избереш лесно дестинации за пътуване, като посочиш бюджет. Младата дама е била шашната, когато са дошли хора от НАСА. Хора, които няма как да срещнеш през уикенда където и да е по местата, които посещаваш.

Четете утре втора част „Край на хартиените билетчета“.