В Международния ден на театъра пространството пред Народния театър „Иван Вазов” се изпълни с две взаимно изключващи се събития – на награди и на протест, предаде БГНЕС.

Докато номинираните за наградите ИКАР влизаха тържествено в сградата на Народния театър, отпред театрали и творци с транспаранти „Оставка” протестираха срещу политиките на Министерството на културата и поискаха повече субсидии за култура.

Час преди началото на церемонията пред Народния театър се събраха известни актьори, които с бяла лента на едната си ръка бяха готови за протест, вместо за празник. Те носеха и надписи „Оставка”.

„Празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с това изкуство. Просто бихме искали това нещо да бъде ценно и за всички останали в нашата държава, защото мисля, че изкуството е това, което ще спаси духа на нацията. Затова сме тук, защото искаме да променят отношението си към културата в България”, каза Параскева Джукелова.

Творците пред театъра се обединяват от идеите на „Пакт за култура“. В подписка до институции те настояват за приемането на Пакта, който предвижда 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

"Бялата лента е като знак за това да се различават, че не идват на празника, а на протест – на протест-празник“ обясни актьорът Сашо Дойнов.

За протеста и наградите в Деня на театъра председателят на Съюза на артистите в Българи Христо Мутафчиев каза, че това е много хубаво.

„Това и означава, че искаме да празнуваме, а в същото това време сме неспокойни вътре в себе си и искаме да ни се случват все по-хубави неща”, каза той. За исканията на хората отвън коментира, че и той също иска „Пакт за култура”, и иска не 1, а 2 процента за култура