Робърт Де Ниро изтегли документален филм от участие в кинофестивала "Трибека", след като срещу заглавието имаше обвинения за противоречиво и широко опровергано послание срещу ваксинирането, съобщи Time.

Актьорът, който има дете с аутизъм, казва, че имал притеснения относно филма "Ваксиниран: От прикриването до катастрофата" (Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe), след като е говорил с научни експерти за фокуса на филма върху опроверганата връзка между ваксините и аутизма. Така той дава заден ход от първоначалната си позиция въпреки вълната от критики, че филмът е важен на фона на дискусията за аутизма.

"Моето намерение в излъчването на филма беше да дам възможност за дискусия по проблем, който е дълбоко личен за мен и моето семейство", пише Де Ниро, който е организатор на фестивала. "Но след като през последните дни го обсъждахме заедно с екипа на филмовия фестивал "Трибека" и други хора от научната общност смятаме, че той нито ще допринесе, нито ще задълбочи дискусията, за която се надявах", пише актьорът.

"Фестивалът не се страхува от противоречия. Но имаме притеснения от някои неща във филма, които ни карат да не го пускаме в официалната програма", добавя той.

"Ваксиниран" беше включен в априлската програма. Негов режисьор и съсценарист е Андрю Уейкфилд, автор на изследване, което беше публикувано и след това оттеглено, според в. "Ню Йорк таймс".

Уейкфилд и продуцента на филма Дел Бигтрий публикуваха становище, в което казват, че са смутени от изтеглянето на филма. "Току-що станахме свидетели на поредния пример на властта на корпоративните интереси, които цензурират свободата на словото, изкуството и истината", пишат те. "Действието на "Трибека" в отказването на достъпа на света до истината зад филм като "Ваксиниран" няма да успее", добавят те.