Спортист №1 на България за миналата година Габриела Петрова обяви, че не е нарушила правилата, правата ѝ не са спрени и се надява да може са стартира на олимпиадата в Рио де Жанейро през август.

Лекоатлетката даде пресконференция заедно с треньора си Атанас Атанасов и мениджърката Веница Атанасова, след като вчера стана ясно, че през февруари е дала положителна допинг проба за веществото мелдоний, нашумяло от началото на март покрай случая на Мария Шарапова.

„Не съм дошла да се оправдавам за нищо, защото не съм нарушила правилата, обяви състезателката в тройния скок. - Престанах да използвам мелдоний още през септември месец миналата година, когато излезе предупреждение, че ще бъде включен в забранената листа."

Петрова е вземала препарат, който съдържа мелдоний - с цел по-бързо възстановяване от тежки тренировки. Правата на Габриела не са спрени от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), тя е заявила участие в турнири.

Пратила е подробно обяснение на ИААФ и на Световната антидопингова агенция. Чака се решение.

"През 2016 година по никакъв съзнателен начин не съм се докосвала до този препарат. Единственото нещо, което към момента все още не е изяснено е дългия срок, в който остава в организма. Това тепърва ще се изяснява. Както виждате тези над 140 спортисти, които са уличени в употребата на това вещество, не са наказани. Аз също не съм наказана", добави атлетката.

Очаквайте подробности.