Министерството на образованието и науката предлага създаването на чакални във всяко училище, където родителите да изчакват учителите. Това стана ясно на съвместна пресконференция на МОН, общините и МВР, предаде БГНЕС.

„Инцидентите, които се случват през последните няколко месеца с „добронамерени” родители, които влизат в сградата на училището, а извършват нещо, което е свързано с недобронамереност, спокойно и без голям финансов ресурс може да се разреши чрез създаване на приемни зали във фоайетата на училищата ни. Идеята на залите ще бъде родителите да изчакват учителите в приемното им време там, а не да се разхождат навсякъде. Това може да стане доста бързо, икономично и удобно”, казва зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Освен това има и предложение от страна на психолози на кориците на бележниците на учениците да се изписват телефон 112 и 116, както и кратки пояснения кога могат да звънят на конкретния телефон, казва Стаматов.

Към момента има изградено видеонаблюдение в 105 училища и 99 детски градини, което е над половината от всички училища и детски градини в София. Освен това всички детски градини и училища са включени към системата на СОТ, а в 95% от тях има и жива охрана. Според столичния кмет Йорданка Фандъкова ефектът от видеонаблюдението и охраната е положителен -извършването на нарушения в зони, където има видеонаблюдение е намаляло с 80%, което е трайна тенденция. Около 1,4 млн. лв. са заложени и в тази година за доизграждане на видеонаблюдение в общо 53 училища и детски градини в София.