Алек Попов е един от писателите, които убеждават британците да не гласуват за излизането на страната си от Европейския съюз. С два романа – „Мисия Лондон“ и „Черната кутия“, българинът е сред авторите, включени от независимото издателство „Дедалъс Букс“ в кампанията „Да прочетеш Европа“. Тя представлява селекция от книги от държавите членки в ЕС, събрана с цел „да позволи на читателя да опознае литературата, историята и културата на всяка страна по-добре“.

Сред по-известните автори в списъка, включващ общо 49 заглавия, са Стефан Цвайг с „Нетърпеливо сърце“ (Австрия), Никос Казандзакис с „Капитан Михалис“ (Гърция), както и ранен роман на Мирча Елиаде, който не е излизал на български език (Diary of a Short-Sighted Adolescent). Като цяло, повечето от 49-те предложени книги са непознати у нас.

Издателите от „Дедалус“ са поканили свои колеги от цялата страна да предложат подходящи заглавия за селекцията – с основен критерий те да „казват нещо ново или информативно за съответната страна“.

„Беше хубаво да открия книги, за които никога не съм чувал – казва Ерик Лейн, цитиран от „Гардиън“. – Исках списъкът да оформи културно досие на Европа без да ни въвлича в онова, което се случва в момента. Това е възможност да научим нещо за своите съседи – преди да сме ги изгубили.“

Литературният анализатор на „Гардиън“ Алисън Флууд коментира, че селекцията, в която има и доста книги, за които самата тя не е чувала, е като кутия със съкровища, които чакат да бъдат открити – какъвто е случаят с унгареца Миклош Банфи и неговата „Трансилванска трилогия“. Според Лейн, това е писател от ранга на Толстой.

Следващата стъпка в инициативата „Да прочетеш Европа“ е виртуален литературен фестивал, посветен на писателите. От „Дедалус“ водят и преговори с книжарници за пускането на промоции на книгите в списъка в месеците преди референдума, на който британците ще решат дали остават в Европейския съюз.

Площад Славейков