"В личен план аз съм на майка ми и баща ми и на никой друг. Иначе съм министър на Реформаторския блок в правителството". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред бТВ на въпрос за разногласията между ГЕРБ и ДСБ за участието във властта.

Москов попита кого обслужват острите реплики между парламентарната група на партията на премиера Бойко Борисов и формацията на Радан Кънев, в която още членува. По думите на министъра смисълът на участието в политиката е реализацията на определени цели. 

"Политическата традиция, към която принадлежа, ме учи, че политиката означава носене на отговорност", обясни министърът и отново подчерта, че за него действията на ДСБ да се обявят за опозиция за погрешни.

Според него отдалечаването от лостовете на управление правят невъзможно реализацията на програмата ти, без значение зали става дума за здравна, съдебна или друга реформа. 

ПРОТЕСТЪТ НА ЛЕКАРИТЕ ЗАПОЧНА

Москов обяви, че би подал оставка, ако това е нужно, но разказа подробно какво предвижда новият документ, който днес трябва да бъде одобрен от НЗОК и срещу който протестират личните лекари.

Недоволството вече обхваща почти цялата страна поетапно, обяви в Разград председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров, цитиран от "Дарик". След четирите области в понеделник, във вторник спират работа джипитата в пет области, в сряда - други осем, в четвъртък - шест. В столицата също се създава организация и протестът ще е двудневен.

И ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ СВАЛИ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ МОСКОВ

Москов обясни нагледно с графика в ефир, че според новите разпоредни на НЗОК за 2016 г. ще се осигурят близо 74 млн. лв. повече за лечение на пациентите. 36 млн. лв. от тях са за доболничната помощ. Останалите са за болничко лечени - 12 млн. лв. за радиохирургия и лъчетерапия, 24 млн. лв. за продължително лечение, което се случва за първи път, 3 млн. лв. за неонатология.

Министърът изчисли, че броят на направленията, които личните лекари могат да дават на пациентите си за преглед при специалист, също са много повече - с около 600 000 бройки. Голямо увеличение има и за направленията за изследвания, обяви той.