Тони Блеър констатира, че много от мюсюлманите притежават конкретна гледна точка, която може да бъде определена като "фундаментално несъвместима с модерния свят", разказва британският в. "Индепендънт". Същевременно с това, отхвърляйки аргументите, че ИД е съставена просто от "десетки хиляди откачалки с промити мозъци", той продължи, че:

" ИД не търси диалог, а само доминация. Следователно не може да бъде овладяна. Тя трябва да бъде победена...".

За да се намалят терористичните атаки, бившият премиер заяви, че трябва да се осъществи "по-активна надземна военна подкрепа" за арабските армии, като посочва, че ИДИЛ "трябва да бъде смачкан."

Бившият премиер също така призовава и за създаването на пан-национална антитерористична сила, като:

".. Ние трябва да изградим военен капацитет, който ще бъде в състояние да се изправи срещу и да победи терористите, независимо от това къде се опитват да задържат конкретна територия. И именно в това се състой предизвикателството за Запада."

Неговите коментари, които са направени по време на интервюто за Sunday Times, всъщност се появяват шест месеца, след като той признава, че съществуването на ИД може да бъде конфигурирано като вид западна намеса в арабския свят по време на втората война в Ирак.

На един от въпросите на интервюиращия журналист от CNN през октомври месец миналата година- дали той е обмислял възможността, че нахлуването в Ирак може би е вид "принципна кауза" за възхода на ИД, той отвръща :

"Мисля, че има елементи на истина в това ... Разбира се, не може да се каже, че тези от нас, които отстраняват Саддам през 2003 г. не носим отговорност за ситуацията през 2015г.

"Но ... за мен не е ясно обаче това, че дори нашата политика да не работи ефикасно, то със сигурност последващите  политики работят по-добре."

Тони Блеъл предопреждава, че "все по-честите актове на тероризъм" биха могли да приключат в атака "с такъв размер и ужас", че това ще доведе до "много повече жертви", отколкото неотдавнашното нападение над Брюксел или при атентатите в Париж, осъществили се през 2015г. Освен това той критикува и всички, в ляво, които вярват, че причината за всичко това се намира именно в "Западната им политика".