Сигурно сте ги забелязали, а може би дори сте си задавали въпроса какво означават. Това са белите стикери "Коректна фирма", които се виждат разлепени по стените и витрините на най-различни търговски обекти.

От края на януари по бТВ се излъчва и рекламен спот на проекта, в който глас зад кадър казва "Използвайте услугите на фирми, притежаващи сертификат "Коректна фирма". Вече с версия 2016 г."

Звучи прекрасно - да знаем кои фирми са коректни и хората да предпочитат точно такива фирми.

Звучи и подозрително - кой и как определя коя фирма е коректна? И дали всички фирми, които не са се сдобили с такъв стикер, автоматично стават некоректни?

Над 150 души от цялата страна не само са си задали тези въпроси, но и внесоха жалба в Етичната комисия на Националния съвет за саморегулация - комисията, която се произнася по коректността на рекламите. Жалбоподателите призовават институцията да даде препоръка тази реклама да бъде спряна.

Кой стои зад "Коректна фирма"?

Операторът на тези сертификати е бургаска фирма с внушителното име "Изследователски център на клиентските мнения" (ИЦНКМ) ЕООД. И... услугата не е безплатна.

Хартиен сертификат "Коректна фирма", плюс стикери с логото и изработването на електронна визитка, поставена на сайта Korektnafirma.com, струва 77,52 лв. заедно с доставката. Нейният екип се свързва със смятаните от нея за коректни фирми и предлага издаването на сертификат, но може и сами да го поискате с попълване на форма на сайта Korektnafirma.com. Според статистиката му вече са регистрирани над 17 000 коректни фирми.

17 хиляди по 77 лева и 52 стотинки... смятайте сами.

А какво всъщност стои зад този сертификат? От обяснението на сайта се вижда, че това означава, че... за фирмата няма негативни публикации в интернет.

"Докато описаните по-горе разговори се извършваха от служителите на фирмата лично, комуникацията можеше да се приеме за опит за сключване на договор и отговорност си носи фирмата дали лъже в офертата си. Но те започват кампания в националния ефир, в която казват:

"Ако искате вашите партньори да ви разпознаят като коректни, платете ни пари", казва Любомир Аламанов, известен ПР и маркетингов специалист, който е човекът, внесъл жалбата в Етичната комисия.

"Тук има няколко линии на полуизмамно поведение", смята Аламанов.

"Когато някой дава сертификат, той трябва да има право да прави това. Да има установени стандарти, по които да се прави това нещо и те да са общоприети. Никой не знае какъв е процесът. Когато се обадят агенти на тази компания и започнат да говорят, ето, ние ще ви дадем сертификат, на въпроси: Как го правите, какви са критериите?, отговорът единствено е: "Понеже ние в гугъл виждаме, че сте много добри, ще ви включим в един списък"Фактически те правят списък с едни хора, които са им дали пари и им дават бележка, че са им дали пари, като това нещо го обличат в много хубави думи", добавя той.

"Вторият елемент е, че коректността по принцип е априорно, основно качество на всеки един бизнес. Ако някой казва: Който ни плати, той е коректен, а другите не са коректни, това е все едно ако откажа да платя на МЕНСА за тестовете им за интелигентност, те да кажат, че не съм интелигентен, защото не съм минал през тяхната мрежа.

Не може една фирма да приватизира, узурпира, априорно качество. Все едно някой да дава сертификат, че вие сте човек", убеден е експертът.

След Етичната комисия ще бъдат подадени жалби и в Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, за да може да се установи дали дейността на тази фирма не попада под някакви регулации, казва Аламанов.

Управителят на "Изследователски център на клиентските мнения" Мартин Вангелов твърди, че рекламата е коректна.

"Рекламата гласи: "Използвайте услугите на фирми, притежаващи сертификат "Коректна фирма". Ние просто подканваме клиентите да използват услугите на тези фирми. Никъде не твърдим, че фирми, които нямат сертификат, са некоректни или обратното", казва той.

"За да може да бъде допусната реклама до бТВ, тя минава през проверка на много юристи, адвокати и т.н., не може да си позволят да пуснат грешно послание", добавя Вангелов.

"Всеки може да подава каквито си иска жалби. Всичко е проверено и няма никаква измама. Ние сме в седем държави, от 2013 г. работим, тази реклама е със същото послание в 4 други европейски държави, доста по-развити от България", казва шефът на ИЦНКМ.

Той обяснява, че оценката дали една фирма е коректна става с авторска софтуерна програма чрез алгоритъм, който се нарича "коефициент на негативните мнения". 

"Имаме зададени т.нар. чувствителни фрази - думи и изрази, които негативно описват действието на дадено предприятие. Когато такава дума или израз бъде открита в някое от тези мнения, фирмата губи правото да участва в този проект и тя не може да получи сертификат "Коректна фирма", казва той.

"Ние се свързваме с фирми, за които няма открити негативни мнения, според нашата софтуерна програма, за да им предложим да бъдат включени в нашия проект "Коректна фирма" и това означава, че те имат безупречна репутация в интернет пространството. Никой не е изразявал нещо негативно за тях, това стои зад този сертификат, обобщава Вангелов.

А какви са тези "чувствителни фрази"?

Те не са обявени официално, но на сайта Korektnafirma.com е поставен видеоклип, който показва действието на алгоритъма и това, как той "джурка" 100 такива фрази. Ако човек се загледа, може да различи достатъчно. Ето част от тях със забележката, че няма грешка с правописа:

некоректни, нещастник, пумиари, лъжкиня, мизерник, скъперник, гадняр, обирджии, лъже, насрана, насран, насрани, мушенници, осраха, лошообслужване, гаднярка, скъперничат, тъпанари, несправедлива, тъпанар, измамиха, скъперническа, алчна, мошеница, негипрепоръчвам, негопрепоръчвам, нещаснтица, лъжци, нечестни, крадлива, най-проклетият, скперническа, тъпаци

Вангелов отхвърля твърдението, че ръководената от него фирма дава сертификат на всеки, който го плати.

"Не е вярно, ние ако правехме така, ние нямаше да съществуваме, а сме на пазара от 2013 г. Вижте, ако влезете на страницата ни, на електронната визитка на всички фирми, там сме направили специално поле под всяка за подаване на сигнал. Ако случайно някой установи и открие нещо негативно, което по една или друга причина не е открито от нашия алгоритъм, той винаги може да подаде сигнал. След това ние проверяваме и ако наистина този коментар е написан за тази фирма и установим, че е вярно, тогава изтриваме електронната визитка, връщаме платената такса на фирмата и дори възнаграждаваме този човек, казва той.

В досегашната практика компанията е имала един такъв случай.