Христо Стоичков е одобрил финалния проект за статуята си пред стадион "Българска армия", чиято изработка ще бъде финансирана от феновете на ЦСКА. Футболната легенда се спрял на варианта, предложен от скулптора Костадин Ненов, но има две ключови поправки.

"След като одобри самата поза, г-н Стоичков имаше две изисквания - на пръв поглед незначителни, които доста промениха цялата композиция. По принцип тази поза е с глава, обърната към небето. Той пожела главата му да се насочи напред, с което според мен в доста голяма степен се загуби енергията на цялото нещо", обясни Ненов. "Цялото излъчване на фигурата вече се премести, концентрира се в движение на тялото и общо композиционно движение."

Скулпорът Костадин Ненов с минимодел на бъдещата статуя.

Така се наложило спешно да се прави втори проект. Времето за изработка е кратко, обясни още Ненов, но се надява да влезе в нужния срок. Основната идея е на базата на една от известните снимки на Стоичков. 

Изработката ще струва 60 000 лева. Парите се събират от фенове на ЦСКА. Макар сумата още да не е достигната, изпълнителният директор на отбора Александър Тодоров увери, че сумата ще бъде събрана навреме.

Идеята е статуята да е готова до 20-и май, когато в София ще се празнува 50-годишният юбилей на звездата от ЦСКА, "Барселона" и националния отбор. Не става дума за обикновен купон за рожден ден - носителят на "Златната топка" ще организира приятелски мач и огромно шоу, на което ще присъстват легенди като Диего Марадона, Хорхе Кампос, Карлос Валдерама и други.

Статуята ще бъде поставена пред стадион "Българска армия", предвижда се да е с височина около 2 метра.

Дузина камери наобиколиха малкия модел за по-добър кадър.

Ненов разказа, че Стоичков е поискал скулптурата да е по-малка, но според твореца това е "неприемливо".

"Отливката ще бъде от метал и бронз в черно, какъвто е естественият цвят на бронза, след като престои на открито", обясни още авторът.

Министерството на спорта ще помага за логистиката около проекта, заяви министър Красен Кралев.

"Христо Стоичков е безспорно най-титулуваният български футболист и трябва да получи полагащото му се уважение", допълни той.