Министърът на спорта Красен Кралев защити футболната звезда Христо Стоичков от медийните нападки срещу него.

"Видях проекта за статуята на Стоичков. Хубав е и отбелязва паметен момент от историята на българския футбол - вдигането на ръце нагоре след гола му срещу Германия", каза Кралев в студиото на сутрешния блок на бТВ.

Според министъра България трябва да уважава спортните си герои си приживе, а не да ги обижда докато са живи и да ги възхвалява след смъртта им. След това Кралев направи препратка с публикуваните тези дни от няколко медии снимки на убити от Стоичков африкански животни - жираф, лъв и крокодил.

"Аз лично никога не съм стрелял по животно, но това са стари снимки. Завърта се отново стар скандал", добави министърът.

Кралев добави:

"Много малко са ни героите. Трябва да ги уважаваме, дори и когато бъркат в публичните си изяви".

Спортният министър коментира и актуалния скандал с хванатите със забранената субстанция меладоний 130 спортисти, сред които се оказа и спортист №1 на България Габриела Петрова.

"При такива случаи винаги има съмнения и оправдания, но проблемът е масов. Отлагането му в организма явно продължава по-дълго време. Петрова казва, че не го е вземала след месец септември", добави той.

Министърът посочи и че не очаква забранената субстанция да бъде открита при други български спортисти.

Кралев посочи статистика, според която залавяните с допинг състезатели от България са около средноевропейските нива. Повечето от тях не били изявени и от елита на спортовете, които практикуват.

"За миналата година имаме 26 случая на заловени с допинг, а през 2014 г. са били само 7", каза Кралев.

В същото време за м. г. имало 54 хванати със забранени вещества спортисти от Русия.

Според министъра българските треньори трябвало да правят схемите за възстановяване на спортистите си като задължително се консултират с лекар за да не стават грешки. Кралев се обяви и за регулация на хранителните добавки така, че да няма съмнения за наличието в тях на замърсяващи вещества.

"Водим тази битка от една година, но срещаме съпротива. Нищо не пречи да се прави лабораторен анализ на хранителните добавки. Цената му е едва 200 долара", каза Кралев.

Министърът бе категоричен, че България ще има медали на предстоящата олимпиада в Рио де Жанейро.

"Имаме готови състезатели. Ще имаме поводи за радост", добави Кралев.