Български търговец на резервни части за автобуси се превърна в национална знаменитост след като започна да патрулира по границата с Турция, за да „лови“ мигранти. Много българи аплодират неговата инициатива на самоуправство, докато други са сериозно разтревожени, пише Матю Брунвасер за Би Би Си.

България се нуждае от хора като мен, горди българи, които искат да защитават родината си“, казва Динко Вълев, докато си налива фреш от портокал в лъскаво кафене в родния му Ямбол, на 50 км от българската граница с Турция, пише в репортажа.

29-годишният Вълев е мускулест полупрофесионален борец с бръсната глава и груби обноски. На гърдите си отляво има татуировка на кръст с размерите на пържола.

Той се прочу изведнъж преди месец, когато новините на една от националните телевизии излъчиха репортаж, в който го нарекоха „супергерой“ и който описа подробности от сблъсъка му с група сирийци близо до границата, докато той си карал своето АТВ.

ПОЧНА СЕ: ПАНИКА И ГЛУПОСТИ ДО ПЪЛНА ДИНКОВИЗАЦИЯ

Би Би Си уточнява, че водещият е похвалил Вълев за това, че е успял да подчини група от 12 сирийски мъже, три жени и едно дете „с голите си ръце“.

Те се виждат на видео запис от телефон, направен от един от спътниците на Вълев – лежат на земята и чакат пристигането на полицията. Вълев се чува да обижда бежанците и да казва, че са дошли от Сирия, „за да ни убиват като кучета“.

Те са отвратителни и лоши хора и трябва да си стоят там“, казва Вълев пред Матю Брунвасер в кафенето. Той изчислява, че 95% от българите го подкрепят и описва мигрантите като опасни „терористи, джихадисти и талибани“.

България е разграден двор и е напълно неорганизирана“, казва той и потвърждава липсата на доверие в правителството, която споделят много българи.

Всъщност българското правителство построи ограда по половината граница с Турция и сега планира да я удължи.

Вълев използва новооткритата си слава, за да призове доброволци да се присъединят към него, за да патрулират по границата. На 12 март той каза, че петдесетина души се събрали на АТВ-та и джипове в гората край границата, за да търсят мигранти.

Но когато пристигнали, там ги очаквали голяма група гранични полицаи. Според Вълев те умишлено плашели мигрантите, за да не позволят на самоуправниците да заловят някой от тях. Казва, че времето и мястото на бъдещите патрули няма да бъдат обявени публично.

Говорителката на Гранична полиция Лора Любенова казва, че властите приветстват информация от граждани за криминални деяния – включително незаконно преминаване на границата – но само полицията има правомощията да задържа и арестува хора.

По-нататък Матю Брунвасер припомня данните за броя на мигрантите, преминали досега през България и затварянето на „западнобалканския маршрут“ през Македония.