Шест години затвор - толкова ще лежи бившият израелски премиер Ехуд Олмерт. Суровото наказание бе наложено от съд в Тел Авив. За първи път в историята на страната е осъден министър-председател, макар и не на активна служба.

Той обаче не е виновен като премиер, а като бивш кмет на Ерусалим. Олмерт взимал подкупи в огромна афера с недвижими имоти и това било доказано по време на процеса. Още от 2010 година Ехуд е главният заподозрян в скандала. Той е прибрал под масата 156 000 евро.

Освен за подкупите, Олмерт е осъден и за даване на фалшиви показания и за опит да дескредитира основният свидетел на обвинението. Би Би Си съобщи, че той трябва да плати глоба от 460 000 евро, и че заедно с него на различни години затвор са осъдени още 9 души.

68-годишният политик стана премиер през март 2006 година, замествайки Ариел Шарон. До 2008 г. той бе и лидер на центристката партия Кадима. Същата година бе принуден да подаде оставка и от двата поста, заради съмненията за многократни корупционни афери. Едната от тях вече се доказа.