СИМОНА РУСЕВА

Бившият президент на футболния гранд “Байерн” (Мюнхен) Ули Хьонес е рекетиран за 200 000 евро. Ако не платял сумата, животът му зад решетките щял да се првърне в ад. На 13 март мюнхенски съд изпрати Хьонес за 3 години и половина зад решетки. Той бе осъден за укриване на 28,5 милиона евро данъци. 

Хьонес още не е в затвор, германската процедура е тромава. Предвиждаше се той да лежи в зандана в град Ландсберг, недалеч от баварската столица. Ексбосът на “Байерн” отправи молба да изтърпи наказанието си в друг затвор. Причината – управата на строгото заведение в Ландсберг допусна журналисти да снимат килия, в каквато трябваше да бъде настанен Хьонес, както и всички общи помещения. Хьонес смята това за недопустимо, навлизало се в личната му сфера за следващите три години и половина. Милиони видели тоалетната и умивалника му.

“В който и затвор да си, имам дебели връзки навсякъде. Ако не искаш да преживееш ад и да не те сполети нещо лошо, цената е 200 000 евро”, пише изнудвачът в обемисто писмо. То е било получено в къщата на Хьонес и отворено от съпругата му Сузи. Двамата незабавно решили да се обърнат към полицията, което и сторили.

Униформен влязъл във връзка с рекетьора, представяйки се за парламентьор на Хьонес, помолен от него да предаде сумата. Изнудвачът се хванал на въдицата. Уговорено било парите да бъдат предадени в събота в 20:30 ч на ул. “Лойтщетенер” в мюнхенския квартал Форстенрийд.

Мъжът пристигнал на велосипед. Когато разбрал, че ще щракнат белезници, той завъртял педалите в опит за бягство. Задържан бил в 20,45 ч., след като паднал от колелото и се наранил. Престъпникът е 50-годишен мъж, обяви днес на интернет страницата си баварската полиция. Той получил лекарска помощ и напуснал болницата под строга охрана. В момента се намирал в следствен арест. Срещу него е заведено следствие за изнудване.

Хьонес бе осъден на 13 март 2014 г. Той се предаде доброволно на 17 януари 2013 г. и призна, че е трупал милиони в швейцарска банка, спекулирал е на борсата и не е плащал данъци върху печалбите и лихвите. Това по закон трябва да стане в Германия, където е местожителството на Хьонес.

Немското законодателство допуска избягване на съдебна отговорност, ако виновното лице, укрило данъци, само се предаде на властите, преди да бъде уличено в престъпление, назове точната отклонена сума и заплати дължимите пари и лихвите върху тях за просроченото време. В този случай размерът на данъчната измама не оказва влияние. Съдът в Мюнхен не прие за правно релеватно самоуличаването на Хьонес. При предаването си и в съдебна зала той посочваше различни цифри – от 5,55 милиона до 27,2 милиона евро укрити данъци. Така присъдата стана неизбежна.

След като първоначално защитата обяви, че ще обжалва пред Върховния съд на ФРГ, по-късно настъпи неочакван обрат. Ули Хьонес призна в декларация, че укриването на данъци е била най-голямата му грешка в живота.

Отказът му от обжалване бил в съзвучие с неговото разбиране за порядъчност, достойно поведение и лична отговорност.
Същевременно футболният отбор “Байерн” е бил делото на живота му, такова и щяло да остане. Докато е жив, той щял да продължи по своему да е свързан с клуба и с неговите фенове. Хьонес се оттгелял от постовете си в клуба, за да не му нанася повече щети и благодари на всички, оказали му подкрепа в дните на изпитание. Взел съдбоносното решение да отиде в затвора след разговор със семейството си, след което уведомил адвокатите.