Повече от десет години Жаклин Кенеди, позната най-вече като Джаки, е разкривала "парче по парче" от живота си в писма, написани с мастило до свещеника Джоузеф Леонард. За първи път тя се вижда с него през 1950 г., когато е на 21 години, а отчето е на 73 г. А вторият път е с Джон, когато той е сенатор. До 1964 г. Джаки му написва повече от 30 писма. В тях тя описва чувствата си към "женкаря Джон Кенеди, политическите му амбиции и убийството през ноември 1963 г." Всичко това я е направило, по нейните думи "Горчива към Бог".

Успяла е да преодолее обкръжаващия свят чрез амбиция "ала Макбет". "Може би съм заслепена от попадането ми в блестящия свят на короновани глави и мъже, белязани от съдбата, а не съм само една тъжна домакиня... Това може би изглежда много фантастично отвън, но когато си вътре и си самотен - направо е Ад", пише тя

А една година след сватбата си Джаки признава: "Сега много повече обичам брака си отколкото в началото".

"Толкова е хубаво да ви пиша всичко това и да излея душата си, защото по подобни въпроси никога не говоря с никого", споделя първата дама на САЩ на отчето.

Жаклин Бувие, както е моминското й име и както подписва първите писма, разкрива пред свещеника отношенията си с борсов агент с когото е била на крачка от сватба. После описва страховете си около Джон Кенеди и особено факта, че прилича на баща й, който "гонел фустите и се отегчавал, когато вече ги е покорил. А след сватбата си непрекъснато доказвал, че не е мъж за една жена и флиртувал с всакакви дами, само и само да го покаже, че все още е привлекателен."

"Чувствам се все по-жестоко с всеки изминал ден след загубата на Джон, аз винаги ще усещам повече, че загубих живота си отколкото самия него", пише Джаки в едно от последните писма до Леонард, преди той да почине през 1964 г.

През юни всички писма ще бъдат изложени на търг в Ирландия. Те са написани на канцеларска хартия от Белия дом и на хартия, която е била на бащата на Джон - Джоузеф П. Кенеди. Кореспонденцията е над 130 страници.

Не я ясно кой е собственикът на писмата, но още по-сигурно е, че няма да стане известен и техният бъдещ притежател, коментират специалисти. Те очакват писмата да бъдат купени за около 1,2 милиона евро.