"Това излезе от един учебник, който го имам някъде в Мадрид, за възстановяването на компании, които са в тежко положение."

Това заявява експремиерът (2001-2005) и последен български цар (1943-1946) Симеон Сакскобургготски в интервю за в. "24 часа".

Такъв е отговорът му на намека, че станалите прословути 800 дни, за които той обеща да оправи България, са идея на покойния вече бивш външен министър Стоян Ганев.

Симеон се съгласява с констатацията, че българите е трябвало най-вече сами да си помогнат.

"Защото само някой да отговаря или да “ръководи”, не е нормално в едно модерно общество. И най-вече очаквах да има повече трудолюбие - нещо, което майка ми ми беше предала", казва бившият монарх, живял 50 години в изгнание.

Тези дни се навършват 15 години от завръщането му в България. На 6 април 2001 г. той обяви влизането си в политиката и основаването на НДСВ - Национално движение "Симеон Втори". То спечели точно половината депутатски места на парламентарните избори.

Сакскобургготски не открил у нас трудолюбие в степента, в която се надявал.

"И затова може би надхвърлихме тия 800 дни. Но ако погледнем обективно и без предубеждения, не беше толкова по-дълъг периодът, в който започнахме да променяме нещата", смята той.

И продължава:

"Аз като гледам, слушам колко и какви гръмки декларации на дадени политици, си мисля: ей, Боже, защо не им го припомнят 100 месеца по-късно, да не кажа 100 дни, а само с мен продължават да се занимават с тия 800 дни? Които отгоре на туй определих с най-добро желание, за да се постигне дадена цел, а не да се изстрелят някакви безумни обещания."

Към него имало страшни очаквания, но много от тях хората си ги втълпили сами.

"Колко пъти съм срещал хора, особено като премиер, и ми казват: Вие обещахте... Какво? Аз? Къде? Кога? Неее, ама ние се надявахме... Ама, заповядайте, това е ваше право. Но да съм обещал аз туй, онуй или трето...", отбелязва Симеон.

На въпрос какво би променил в речта си, ако на 6 април трябва пак да застанете на поляната пред “Врана”, бившият цар и премиер отговаря:

"Може би бих наблегнал по-категорично да си помагаме всички и да се сплотим. За жалост, малко са, които спазват девиза “Съединението прави силата”.