Татяна Дронзина е доктор на политическите науки, професор от Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Преподавала е в университета Карос Терсеро да Мадрид и университета в Гранада, Испания. Консултант е на програми по политология и международни отношения в Евразийския национален университет в Астана, Казахстан. Работила е като медиатор при разрешаване на конфликти в Централна Азия, Латинска Америка и Карибския район. Води международни и национални проекти в областта на разрешаването на конфликти. Неотдавна в съавторство от печат излезе книгата й „Жените в „Ислямска държава”.

- Проф. Дронзина, дълго време ви нямаше в страната, защо?

В последните 4 години живях и работих в Централна Азия. Направих много изследвания, част от тях са отразени в новата книга. Имам 57 интервюта с хора, които са били бойци на „Ислямска държава“ ("Даеш"), но по различни причини са се върнали в своите страни и сега някои са в затвора, други вече са амнистирани.

- Страхът отново скова Стария континент след зловещите атентати в Брюксел. Изкуствена или реална е дилемата „Бомбата или страхът“?

Мисля, че подобно предпоставяне е изкуствено. Виждате, че терористичните удари носят много дълбока символика: на 11 септември поразяват Световен търговски център в „сърцето на капитализма“. После посягат на Париж, защото е „столица на разврата“, след това Лондон, защото е „най-големият съюзник на най-голямото зло“. И сега Брюксел, защото е сърцето на Европа. Но ние не бива да свикваме да живеем със страха, ако го направим, това означава, че първата крачка на терористите е била успешна.

- Хората се страхуват и това е нормална човешка реакция...

Така е, разбира се, всички се страхуваме. Правителствата отричат, че преговарят с терористи, но всъщност го правят без съмнение. Вижте, едно е човек да се страхува, друго е да промени начина си на живот заради това.

- Другата дилема сега е „сигурността или свободата“, тя резонна ли е?

В името на сигурността не бива да ограничаваме всички останали човешки права. И тази дилема е фалшива. Никакви права няма и не може да има, ако не си жив.

ПОКАЯЛ СЕ ИСЛЯМИСТ ИЗДАДЕ 22 000 ДЖИХАДИСТИ ОТ "ДАЕШ"

- Прекомерната религиозна свобода и мултикултурализмът не изиграха ли лоша шега на държави като Франция и Белгия, превръщайки ги в „тил на терора“?

Стара истина в тези държави е, че, ако искаш да се бориш срещу радикалния ислям, трябва да го правиш единствено с умерен ислям. Ще илюстрирам с конкретен пример от моята работа на терен в Централна Азия. Сред интервюираните от мен имаше трима вербовчици, които разпитвах, за да разбера степента на тяхната религиозна грамотност. Питах ги: „Какво е джихад?“, а те отговориха: „Да хванеш „Калашников“ и да изтребиш всички неверници“. Такава интерпретация на понятието не съществува, но тези хора не знаят, не са чели, не са наясно, че Големият джихад  е борбата със злото в нас. Умереният ислям може да им разтълкува Корана така. Той се различава по няколко основни пункта от радикалния, но никой не говори за това, защото не е политически коректно. Аз не смятам, че мултикултурализмът лежи в основата на всички злини. Лошо е, че ние позволихме той да се приема и тълкува като всепозволеност. Европа няма друг шанс освен да бъде мултикултурна, та тук живеят 25 млн.мюсюлмани, какво да ги правим?! И чисто физически не можем да ги изселим.

- Какво не правят държавите след 11 септември, терорът продължава?

САЩ успяха за 15 години да овладеят всички опити за покушения, освен на маратона в Бостън. Не се опазихме ние, в Европа, и Турция. Една от причините са безкрайните отстъпки на държавите пред новите малцинства. Те бяха затворени в гета, плащат им се осигуровки да битуват, но какво се случва вътре в това селище, никой не се интересува. Не бива повече така. Ако искаме истинска интеграция, всички трябва да спазват законите. Много години Европа беше небрежна към сигурността си, няма стратегия как да съхрани своите ценности, така че да не е арогантна. Службите на отделните страни пък нямат добра координация помежду си.

- Съгласна ли сте с Паскал Брюкнер, че „демокрациите са обезоръжени от варварството“?

От Макиавели насам в политическите философии се говори за това. Не съм съгласна, защото Европа е най-големият пазар, регион в благосъстояние, в който се стичат миграционни потоци. Просто държавите тук наистина проявиха недалновидност към сигурността си.

- Идат и нови бежанци, това не създава ли предпоставки за промъкването и на още терористи сред тях?

Възможно е, но не е ли по-важно, че атентаторите от последните покушения практически са радикализирани в Европа? В ИД има между 6000 и 8000 европейски бойци, които притежават европейски паспорти. За мен големият проблем е, какво ще стане, когато ИД бъде разгромена? Тези главорези ще се върнат в Европа. Ужасна история! Какво ще стане с децата, които в ИД се обучават по степенната програма „Лъвчета на халифата“ и още в първия етап ги учат как да обезглавяват играчките си, а после и хора. Има ли път назад за тях? Какво ще стане с нас, в Европа, заедно с тях?

КАК "ДАЕШ" ВЕРБУВА ДЕЦА И ГИ ПРАЩА НА СМЪРТ

- Как се отнасяте към твърдението, че коренът на злото е в исляма?

- Не споделям това мнение. Коренът на злото е в радикалната интерпретация на религията. В САЩ наример има фундаменталисти християни, които правят покушения срещу клиники за аборти и убиват лекари и сестри, които работят там.  Радикалните течения са най-вредни, те превръщат религиите в инструмент за политически действия.

- Стъпвайки на новите ви проучвания, защо „Даеш“ успява, има ли новини за вас от там?

Колкото и да не искаме да признаем – да, ИД успява. Защото изгради държавност, въведе порядък, макар и основан на страха. Но още Аристотел е казал, че  анархията е по-лоша от всяка тирания. Затова хората в Сирия да речем избраха да живеят в такъв режим, а не в непредвидимост, каквато създаде правителството на Башар ал Асад. Уверих се, че не е истина, че отиващите в ИД са бедни. Онези, с които се виждах бяха среднозаможни, посетих домовете им, говорих с родителите им. Но, голяма част от тях идват от райони с неразвити социални услуги. През цялото време виждах мъже, които буквално клечат пред къщите, нищо не правят и единствено спорят на кой крак и как и кога е седял Пророкът.

- Тоест получава се изкривяване на психиката в резултат на лош социален живот?

Да, те са хора от т.нар. депресивни зони. Освен това, голям мит е, че са неуки хора. Видях само един, който нямаше средно образование. Лъжа е и това, че те могат да се дерадикализират като се устроят социално. Това може да стане само чрез деидеологизация, с прочистване на ума им и чак тогава да им се устройва работно място, жилище и т.н. Това установих на място.

НАДНИКВАНЕ ЗАД БУРКАТА

- Любопитна е ролята на жените в този проект, каква е тя?

За разлика от други терористични организации, за ИД жените са стратегически ресурс, защото имат претенции да са държава, а тя се базира на основната клетка на обществото – семейството. Аз се срещнах с жени, които заминаваха за там и, които се връщаха от там. Мотивите за действията на онези с европейско гражданство и на другите - със средноазитско, се различават. Първите заминават с желание нещо да правят, да участват активно. Другите просто следват семействата си. Когато интервюирах свекървите на тези млади жени, те заявиха, че снахите им никога не са имали право на глас. Интересно ми беше и това, че много от тях вярваха, че заминават за държава, която ще осигури перфектни условия за децата им. Срещнах се с една киргизка в Истанбул, която ми каза, че синът й щял да расте в идеалната среда за всеки мюсюлманин – в шериата, далеч от пороци, и искренно вярваше, че това е истината.

- А каква е истината?

При пристигането им, жените влизат във временен брак, наречен мута, чиято продължителност е от 1 минута до 99 години. Някои преводи на този съюз са като „брак за удоволствие“. В общество, в което има много мъже, но няма жени, мутата е перфектният механизъм една жена да обслужва сексуалните потребности на много мъже. Момиче на 15 години, изпратено от баща си в ИД, бе анкетирано от комисията на ООН и сподели, че за пет месеца е трябвало да съжителства със 162-ма съпрузи. От медицинските институти в Централна Азия заминаваха много завършващи жени. На по 28-29 години те вече не са можели да си намерят мъже в страните си, защото по техните критерии са престарели. Така че те заминават с романтични надежди да създадат семейства. Един от вербовчиците ми разказваше как набира жени като им казва: „Какво си тръгнала с този киргиз, който не може една вечеря да ти плати. А в ИД те чака един шахида, който е готов да умре в името на Аллах“.

ДВЕ ХУБАВИ ОЧИ? МЛЪКВАЙ И ГИ СКРИЙ!

- Т.е. те гледат на тях като на герои, не като на главорези?

О, да, разбира се. За тях „сражаващите се братя“ са идоли. Но мутата е просто начин за узаконяване на проституцията. Колега от Норвежкия колеж по отбраната твърдеше, че някой трябва да каже на тези момичета, че отиват на място, където ще са сексуални робини и няма връщане назад. В ИД има бригада, наречена „Чипоносата“, по името на любимата поетеса на Пророка, в която са близо 80 жени, главно французойки, англичанки и рускини, които играят ролята на морална полиция – следят за дрескода и поведението на жените. Провинилите се биват наказвани, като най-малката санкция за тях е 40 камшика. Все пак преди да тръгнат на това приключение, всички жени и момичета са вдъхновени и надъхани от мощната реклама, която тече. 90 000 сайта бълват заблуждаваща информация в интернет, имат списания, мултимедия и т.н. 19 ученички от Англия се намират в ИД, а рекламни лица са им 14-15-годишни момичета от босненски произход. Въобще няма никакво място за успокоение.

- А у нас спокойно ли е, вие имате впечатления, тъй като обучавате учители, пътувате в страната?

Това, което виждам и чувам, малко ме притеснява. Например родител, който не желае да разговаря с директорка на училище, защото е жена. Деца, които чупят елхи, късат мартеници и си запушват ушите в часовете по история, по български език, или пък излизат демонстративно от часовете по време на Намаза и т.н. Не зная защо никой не пише и не говори за тези индикатори, които на мен ми разказват български учители, които обучавам. Смятам, че мюсюлманите имат нужда от специално образование за мир и тяхното вероизповедание трябва да поеме този ангажимент.

"ДАЕШ" НАСТРОЙВА САУДИТЦИТЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА И СЕМЕЙСТВАТА ИМ