„Дисни“ връща „Книга за джунглата“ като игрален римейк. И тревогите покрай расовите стереотипи, които проядоха оригиналния анимационен филм от 1967-а, вече растат.

Заглавието, чиято премиера е в Лос Анджелис в понеделник, има звездно участие – Идрис Елба е гласът на Шир Хан, Бил Мъри е Балу, Скарлет Йохансон – Каа, Лупита Нионго – майката вълчица Ракша, а дебютантът Нийл Сети е в главната роля, на Маугли, пише британският „Гардиън“.

Режисьорът Джон Фавро обеща филм, който лежи стабилно върху „силно митичната материя“ на Ръдиард Киплинг. Но точно както книгата на писателя, писана от персперктивата на британски колониалист, така и анимираната адаптация от 60-те години, дълго бяха критикувани за своя расистки оттенък. А критиците предупреждават, че ще трябва повече от говорещи животни и визуални ефекти, за да се избегне оскърблението.

„Първият „Книга за джунглата“ на „Дисни“ беше базиран на Киплинг; следващият ще е базиран на филма, така че ще има друго поколение, отдалечено от писателя. Това ще помогне“, казва професорът по телевизия и популярна култура в Университета в Сиракуза Робърт Томпсън пред „Яху Мувис“.

Холивуд е много чувствителен към обвиненията в липса за расов такт и противопоставяне на разнообразието, така че решението за римейк на „Книга за джунглата“ може да изглежда особено рисковано.

В оригиналния филм крал Луи (който не е в книгата на Киплинг) беше маймуна с по-беден език от другите животни. Неговата песен I Wanna Be Like You бе изпълнена от американския певец и тромпетист Луис Прима в стил диксиленд. Според слуховете в киноиндустрията, когато „Дисни“ първо се свързали с Прима, той се пошегувал с тях:

„Искате да ме направите на маймуна?“

Ще бъде ли отново крал Луи срамен символ за неравенство между расите?

При излизането на филма, героят на крал Луи бе широко критикуван заради превръщането си в срамен знак за неравенство между афро-американците и представителите на европеидната раса.

Преди две години, когато студиото обяви плановете си за продукцията, от организацията „Крисчън Сайънс Монитор“ ги заклеймиха с яростен доклад:

„Защо ни занимават с това тресавище, след като има толкова много други книги, сред които може да се избере – неоткрити от публиката на „Дисни“? Те могат да си позволят далеч по-свежа продукция вместо да претоплят един филм, който ще трябва да бъде толкова деконструиран в сравнение с оригинала си, че не трябва да има нищо общо, за да успее“.

Дванайсетгодишният нюйоркчанин Сети бе избран за Маугли сред 2000 кандидати. Крал Луи в новия „Книга за джунглата“ ще е с гласа на Кристофър Уолкън.

Фавро вече заяви, че се е водил от книгата към филма от 67-а и обратно, за да избере елементите от историята за своята версия – и че е бил вдъхновен от визуалните ефекти на научно-фантастичния „Гравитация“ от 2013 г.

Заедно с филма на „Дисни“ ще излезе и индийска версия – с участието на боливудската звезда Приянка Чопра като змията Каа. Сред онези, които внимателно ще следят реакциите около „Книга за джунглата“ ще бъдат и от „Уорнър Брос“ – те пускат свой собствен римейк догодина, с участието на Бенедикт Къмбърбач, Крисчън Бейл и Кейт Бланшет.

Ето трейлърът на филма: 

Площад Славейков