Комисията по транспорт в Столичния общински съвет одобри предложението новата цена на билетчето за градския транспорт в София да е 1,60 лв. При цена от 1 лв. в момента увеличението е с 60%, а заради идеята имаше и граждански протести.

Единствето съветниците от ГЕРБ в комисията одобриха идеята за повишението. Така с 6 гласа "за", двама "против" - от БСП и коалиция "Сердика", двама "въздържали се" от РБ и група ПЕТ решението мина. Отсъстваше един от реформаторите.

"СПАСИ СОФИЯ": 1,60 ЛВ. ЗА БИЛЕТ Е НЕДОПУСТИМО

Идеята на опозицията гласуването да бъде отложено с две седмици не срещна подкрепя. Реформаторите не са против по-висока цена, но оспорват размера й и миналата седмица предложиха тя да е 1,20 лв.

Очаква се Столичният общински съвет да гласува предложенията за новите плащания в градския транспорт на сесията си на 14 април. За да се компенсира увеличението при билетчето, от ГЕРБ и РБ предлагат намаление на цените на абонаменти карти, стана ясно по време на заседанието. Например годищната карта, която сега струва 500 лв., да стане 350 лв. 

РАДАН КЪНЕВ: РЯЗКО ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА БИЛЕТЧЕТО И 0% НА КАРТАТА Е РЯДКО ТЪПО

Дали новата наредба за цените в градския транспорт ще мине и през Общинския съвет ще е въпрос на преговори. ГЕРБ нямат пълно мнозинство в този мандат и ако всички съветници са на линия за гласуването и пропорцията от вота в транспортната комисия се повтори, то промените няма да бъдат одобрени, показва политическата аритметика.