Националната агенция за приходите (НАП) е отправила днес официално искане до българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти, за информация за български лица, за които има данни за офшорни сметки или операции. Искането е по повод скандала с Досиетата "Панама".

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Данъчните са готови да окажат и помощ на журналистите при обработката и анализирането на информацията заради големия й обем.

Консорциумът публикува информация за документи, изтекли от панамската кантора "Мосак Фонсека", разкриваща притежанието на сметки в офшорни компании от политици и известни личности от цял свят. Пред БНТ Алексения Димитрова, която е посочена като партньор на разследващите журналисти, обясни, че не може да предоставя документи, тъй като решението за това може да се вземе от Консорциума.

В писмото до нея, подписано от изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов, се казва, че НАП следи за спазването на данъчното и осигурително законодателство и единното прилагане на правилата спрямо всички. Атанасов се надява да получи информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните щели да бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация.

Атанасов напомня, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления. Независимо от това косвените доказателства за подобна активност според него би следвало да бъдат внимателно проучени.

Засега се знае, че поне 50 компании от България, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери фигурират в Досиетата "Панама".

В ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" - 50 БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И НИТО ЕДИН ПОЛИТИК

Българските фирми са от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе и са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина.

Засега няма данни нито един български политик да участва в схемата.