Министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност зам.-министъра на образованието и науката проф. Николай Денков по негова молба, съобщи пресслужбата на кабинета. В молбата си за освобождаване Денков посочва като мотив "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа ѝ".

Денков беше част от три последователни кабинета в МОН - от кабинета "Близнашки" насам, като беше с ресори "висше образование" и "европейски структурни фондове".

От правителствения пресцентър посочват като негови заслуги успешния преглед от акредитиращия орган (ОСЕС) акредитацията на управляващия орган на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и вече стартиралите проекти за рейтинговата система на висшите училища, за квалификация на учителите и за извънкласни дейности на учениците.

Преди да влезе в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, проф. Денков беше ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".