"Лечебните заведения в страната нямат никакво основание да връщат онкоболни пациенти. Освен ако не са решили, че не желаят повече да извършват тази дейност", обяви здравният министър д-р Петър Москов.

Поводът за думите му е, че в отговор на напрежението заради стартиралите от 1 април здравни реформи, се появи информация, че болници връщат пациенти със злокачествени заболявания. Според министър Москов обаче това се прави, за да се запазят определени бизнес схеми.

„Бизнесът, продажбата на скъпи медикаменти за онкология или нещо друго, което някой си е хванал и си развива без връзка с новата философия на лечение, спира. Да рискуваш живота на пациента, дори само да създаваш у него тревога за това му състояние, е долно.", категоричен беше Москов.

Министърът лично е получип писма от ръководители на големи онкоболници, които са го информирали, че са били подтиквани от свои колеги да спрат приема на пациенти за няколко дни, „за да клекнат тези момчета от министерството“.

„Трябва да клекна, за да направя компромис в името на това да бъде запазена нечия бизнес ниша. Момчетата в министерството обаче няма да клекнат. За нищо!“, решен е министърът.

По думите му най-голямата злоупотреба е, че някой болници лекуват само определени етапи от онкозаболяването, след което препращат пациента в друго лечебно заведение без да се интересуват от крайния резултат.

За пример министърът даде химиотерапията, която е високодоходна и нискоразходна за болниците.

До министерството са подадени сигнали от пациенти, на които в хода на химиотерапията им пада хемоглобинът, при което се налага кръвопреливане. Те обаче били изписвани, за да направят това другаде.

Причината е, че кръвопреливането е обвързано с наличие на договор с кръвен център, а това води до допълнителни разходи.

В бъдеще „лечението на парче“ няма да е възможно, защото преди да започне терапията, всеки болен ще минава през специална онкокомисия. Тя ще разписва всеки етап от лечението.

Министър Москов обяви, че сигналите за нарушения, стигнали до министерството, ще бъдат предадени и на прокуратурата.
 

Очаквайте подробности.